| Militanten protesteren tegen de commercialisering van de gezondheidszorg in Europa, op de Kleine Ring in Brussel.

Gezondheidssector betoogt tegen liberalisering

SN
© Belga - BRUZZ
02/04/2019
Updated: 02/04/2019 15.22u

Zo'n 600 Europese betogers hebben geprotesteerd tegen de commercialisering van de gezondheidszorg. Daardoor was de Kleine Ring een tijdlang geblokkeerd. Daarna trokken ze naar het Europees Parlement.

De betoging is georganiseerd door het Europees Netwerk tegen de commercialisering en privatisering van gezondheid en de sociale bescherming. Vanmorgen om 10.30 uur verzamelden de betogers aan het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD), waar ze een memorandum overhandigden. Nadien veroordeelden de betogers het neoliberale beleid van de regering nog met een animatie waarin de regering de vis en de burgers de graten voorstelden.

Daarna trokken ze over de Kleine Ring naar het Luxemburgplein, waar ze nu verzamelen voor het Europees Parlement. Daar namen verschillende vertegenwoordigers van sociale bewegingen uit Italië, Spanje, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk het woord om de situatie in hun land te schetsen.

Nadien vroegen de betogers enkele Europarlementsleden om een principeverklaring ondertekenen, om zich te engageren voor een toegankelijke gezondheidszorg voor iedereen. Onder meer Petra De Sutter (Groen), Sven Giegold (De Groenen), Marie Arena (PS) en Kathleen Van Brempt (sp.a) toonden hun engagement. Om 14 uur is er nog een conferentie in het Europees Parlement.

Volgens het Netwerk zorgen de vrijhandelsakkoorden van de Europese Unie voor een liberalisering van de gezondheidszorg, waarbij winstgevende diensten privaat worden, en de publieke gezondheidszorg zich alleen nog om de ‘verlieslatende’ diensten bekommert. Het Netwerk vraagt daarom meer niet-commerciële, voor iedereen toegankelijke gezondheidsdiensten.

De betoging kadert in de actieweek 'Tegen de Commercialisering van Gezondheid' die loopt van 1 tot 7 april.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , betoging , Europees gezondheidsnetwerk , Europees Parlement , gezondheidszorg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni