Gezondheidssector betoogt tegen liberalisering

© European Health Network/Facebook
| Militanten protesteren tegen de commercialisering van de gezondheidszorg in Europa, op de Kleine Ring in Brussel.
Updated: 02-04-2019 - 15:22

Zo'n 600 Europese betogers hebben geprotesteerd tegen de commercialisering van de gezondheidszorg. Daardoor was de Kleine Ring een tijdlang geblokkeerd. Daarna trokken ze naar het Europees Parlement.

De betoging is georganiseerd door het Europees Netwerk tegen de commercialisering en privatisering van gezondheid en de sociale bescherming. Vanmorgen om 10.30 uur verzamelden de betogers aan het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD), waar ze een memorandum overhandigden. Nadien veroordeelden de betogers het neoliberale beleid van de regering nog met een animatie waarin de regering de vis en de burgers de graten voorstelden.

Daarna trokken ze over de Kleine Ring naar het Luxemburgplein, waar ze nu verzamelen voor het Europees Parlement. Daar namen verschillende vertegenwoordigers van sociale bewegingen uit Italië, Spanje, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk het woord om de situatie in hun land te schetsen.

Nadien vroegen de betogers enkele Europarlementsleden om een principeverklaring ondertekenen, om zich te engageren voor een toegankelijke gezondheidszorg voor iedereen. Onder meer Petra De Sutter (Groen), Sven Giegold (De Groenen), Marie Arena (PS) en Kathleen Van Brempt (sp.a) toonden hun engagement. Om 14 uur is er nog een conferentie in het Europees Parlement.

Volgens het Netwerk zorgen de vrijhandelsakkoorden van de Europese Unie voor een liberalisering van de gezondheidszorg, waarbij winstgevende diensten privaat worden, en de publieke gezondheidszorg zich alleen nog om de ‘verlieslatende’ diensten bekommert. Het Netwerk vraagt daarom meer niet-commerciële, voor iedereen toegankelijke gezondheidsdiensten.

De betoging kadert in de actieweek 'Tegen de Commercialisering van Gezondheid' die loopt van 1 tot 7 april.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?