Give box: Geven en nemen in Vorst

© Eric Laureys
© Eric Laureys
In Vorst hebben ze sinds september een zogenaamde give box. Wie spullen teveel heeft, kan die daar op straat achterlaten. Mensen die ze nodig hebben, halen ze op. De give box is een initiatief van buurtbewoners. Ook in Anderlecht zijn plannen voor een give box.

Wie kleding, boeken of iets anders teveel heeft kan die kwijt in de zogenaamde give box, in de buurt van kunstencentrum Wiels in Vorst. Voorbijgangers die interesse hebben nemen gewoon mee wat ze leuk vinden. Een gratis winkel.

"De box is altijd open, 7 dagen op 7, 24 uur op 24", zegt buurtbewoner Kris Vanslambrouck. "Dat maakt het heel laagdrempelig. Ook voor wie liever ongezien 's nachts iets meeneemt."

De give box staat hier al sinds september. En elke dag komt er wel iets bij of wordt er iets meegenomen. De box is opgezet door buurtbewoners en past in het project duurzame wijk Wiels.

"Elke duurzame wijk krijgt een begeleider voor 18 maanden", legt Kathleen De Smet uit. "Er is ook een budget om activiteiten te organiseren in de wijk., om te sensibiliseren en op projecten zoals de give box of een collectieve moestuin op te zetten."

Als de give box schade oploopt zijn de kosten voor Leefmilieu Brussel, maar dat is nog niet gebeurd. "De gordijntjes zijn al eens weggenomen en de box is ook al eens helemaal leeggemaakt, zeg maar geplunderd, maar echt vandalisme hebben we nog niet gehad", aldus nog Kris Vanslambrouck. "De box is dan ook uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats voor mensen uit de buurt, waarbij spontaan sociale controle wordt georganiseerd."

De give box is nu nog een uniek exemplaar, maar onder andere in Anderlecht zijn er plannen om ook een give box te installeren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?