De voormalige IBM-toren aan de Kruidtuin wacht een grondige renovatie. Een eerste ontwerp van architectenbureau A2RC toont een opvallende glazen bol ter hoogte van de vijftiende verdieping. Het gebouw is recent verlaten door de federale politie.

De federale politie verhuisde naar een gerenoveerd kantoorgebouw van het voormalig Rijksadministratief Centrum aan de overkant van de Kleine Ring. De Spaanse eigenaar van het wit-gestreepte kantoorgebouw aan de Kruidtuin, officieel de Victoria Regina Tower, wil het gebouw nu grondig renoveren. Het gebouw moet beantwoorden aan de passiefnorm en zou ook een volledig nieuw uitzicht krijgen.

Het Brusselse architectenbureau A2RC, bekend van andere torenprojecten zoals Up-Site en Belview, publiceerde al een eerste ontwerp. De huidige gevelbekleding zou plaats maken voor spiegelglas. Opvallender is echter het grote atrium in de vorm van een glazen bol op de vijftiende verdieping. "Die moet de toren een nieuwe identiteit geven", klinkt het.

De renovatie zit nog in een vroege planningfase. Er is nog geen vergunningsdossier ingediend. Het is dan ook allesbehalve zeker dat het voorgestelde ontwerp het haalt.

De bewuste toren van 23 verdiepingen werd opgeleverd in 1978 en was twee decennia lang het Belgische hoofdkwartier van computerbedrijf IBM. De voorbije tien jaar werken 800 mensen van de federale politie in het gebouw.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni