Glazen eco-gebouwtje op begraafplaats

De begraafplaats van Jette wordt gemoderniseerd. Op de plek waar vroeger de lokalen voor de onderhoudsdienst waren gevestigd, verrijst een ecologische nieuwbouw. En volgend jaar wil de gemeente beginnen met de aanleg van het geplande multiconfessionele perceel.

"De onderhoudsdienst zat jarenlang in volledig onderkomen lokalen," legt schepen Claire Vandevivere (LBJ) uit. Eind dit jaar krijgen de arbeiders een bureau en lokaal aan de achterkant van het nieuwe gebouw, dat twee verdiepingen zal tellen. De voorkant wordt een cirkelvormige constructie in glas en is bedoeld als ruimte voor bezinning. "Dat is vrij uniek," zegt Vandevivere. "We willen de nabestaanden een ruimte bieden voor een laatste woord van bezinning. In plaats van rond een gat in de grond te staan zullen ze hier op een waardige manier afscheid kunnen nemen."

Het gebouw, een ontwerp van architect Philippe Danhier, wordt met ecologische materialen opgetrokken en is een lage-energieconstructie. Daarom krijgt de gemeente een premie van Leefmilieu Brussel. Met de andere gewestelijke subsidies erbij blijft er voor de gemeente maar een kleine helft van de kostprijs, 775.050 euro, over.

Multiconfessioneel perceel
Volgens Vandevivere is het de bedoeling om volgend jaar te beginnen met de aanleg van een multiconfessioneel perceel. "Op een terrein dat nu niet gebruikt wordt, komt er een moslimperk en een perk voor joodse overledenen. Jette is niet aangesloten bij de Intercommunale voor Teraardebestelling, zodat het voor Jetse moslims en joden duurder is om begraven te worden op de multiconfessionele begraafplaats in Schaarbeek. Wij kiezen ervoor, ook vanuit het oogpunt van integratie, om hun in Jette zelf de ruimte te bieden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?