Goed gerief: Dandoy

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
13/11/2008
Het Huis Dandoy opende in 1829 zijn eerste winkel. Vele generaties later is de winkel een begrip. "We maken deel uit van het culinaire en commerciële patrimonium van Brussel."

"Jean-Baptiste Dandoy opende in 1829 de eerste winkel aan de Grasmarkt 19," vertelt Bernard Helson (47), gedelegeerd bestuurder van Dandoy. "Dandoy bakte vooral brood, pain à la grecque en speculaas. In 1858 verkocht hij de winkel om zich in de Boterstraat te vestigen, waar de winkel nog altijd zit. Dandoy zit nu al aan zijn zesde generatie in directe lijn."

De specialiteiten zijn alle soorten droge koekjes, speculaas en pain à la grecque. Rond de Grote Markt vind je nog wel andere winkels die dezelfde producten verkopen, maar die maken ze niet zelf. "Zij verkopen onze producten. Naar het schijnt waren er na de Tweede Wereldoorlog negen fabrikanten van peperkoek en speculaas. Nu zijn wij nog de enige." De rijke geschiedenis en Dandoy's bereiding op oude wijze maken het verschil. "We maken hier nog heel wat met de hand, bijvoorbeeld speculaas op tafel, in alle groottes en vormen. We gieten die nog in vormen. De kleinere speculaas maken we met de machine."

Tot 1984 was de winkel in de Boterstraat de enige Dandoy. Toen openden de eigenaars een tweede winkel, in de Rollebeekstraat. Later zijn er nog een paar bijgekomen, waaronder onlangs nog een in Woluwe. "De winkel in Woluwe hebben we geopend omdat toch heel wat klanten van die kanten kwamen. Het is wel zo dat er nu vooral toeristen naar de winkel komen, maar de Brusselaars kennen ons toch ook nog. Vroeger kwamen ze speciaal bij ons voor hun brood of koekjes, nu is dat wel anders. Nu moet je op zondag open zijn, anders maak je verlies."

Catherine Deneuve
Het Huis Dandoy is naast verkoop ook bezig met distributie. Ze leveren onder andere aan hotels, restaurants en bedrijven, maar ook bijvoorbeeld aan een groothandelaar in Frankrijk. "Die heeft een honderdtal verkooppunten. Hij verspreidt onze producten in Frankrijk en begint nu in Spanje. Dat is heel positief, maar we moeten er wel voor zorgen dat we genoeg hebben voor iedereen. Het is belangrijk om een goede balans te vinden. We zijn een semi-artisanaal bedrijfje en de grootte van ons atelier laat ons niet toe om meer te produceren. We willen ook niet te groot worden. Anders gaan de mensen zich vragen stellen."

De winkel staat in heel wat reisgidsen. Regelmatig wordt er dan ook in de winkel gefilmd, of komt er schoon volk over de vloer. "Je ziet hier weleens zangers, acteurs of staatsmannen. Bijvoorbeeld de Tsjechische president, Gérard Depardieu of Catherine Deneuve. Dat is ook wel normaal; we maken toch deel uit van de geschiedenis van Brussel, van het culinaire en commerciële patrimonium."

De eerste winkel ligt pal in de beschermde Unesco-perimeter rond de Grote Markt. "Het wordt hier wel een beetje triestig. Je hebt zones waar het beter gaat en die zich goed ontwikkelen. Maar aan de Grasmarkt heb je ook veel kwalitatief minderwaardige winkels. Met mutsen, sjaals en allerhande prullaria."

Op dit moment zijn er geen plannen om verder uit te breiden. "Misschien nog een à twee winkels erbij, maar dat zien we dan weer wel. We openen geen 25 winkels, dat kunnen we niet aan. Ik ben blij met de grootte van ons bedrijf."

:: Dandoy, onder meer Boterstraat 31, 1000 Brussel, www.biscuiteriedandoy.be. Maandag tot en met zaterdag van 8.30 tot 18.30 uur, zon- en feestdagen van 10.30 tot 18.30 uur

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni