Gouden plafond van Jules Wabbes krijgt nieuw leven in apotheek

© Saskia Vanderstichele

Het ‘gouden plafond’ dat ontwerper Jules Wabbes ooit bedacht voor het Generale Bank-gebouw op de Warandeberg heeft een nieuw leven gekregen in de Schaarbeekse apotheek Emilie, die deze week na grondige renovatie weer openging. “Ik wilde geen banaal interieur,” zegt apotheker Saïd Bounouch.

Apotheek Emilie in de Emile Verhaerenlaan in Schaarbeek was tot voor kort een kleine, verouderde zaak. Saïd Bounouch, die de apotheek sinds veertien jaar runt, besloot dat het hoog tijd was voor uitbreiding en vernieuwing. Hij sprak er architecte Nathalie De Leeuw over aan, die bij hem om de hoek woont en werkt, en maakte duidelijk dat hij geen standaardontwerp wou.

De Leeuw stelde Bounouch voor om zoveel mogelijk met recuperatiematerialen te werken en nam hem mee naar de toonzaal van Rotor Deconstruction, het Brusselse ontwerperscollectief dat ijvert voor hergebruik van materialen en het interieur van waardevolle gebouwen demonteert en verkoopt. Zo mocht Rotor, vlak voor de afbraak, ook de door de Belgische ontwerper Jules Wabbes ingerichte Generale Bank ontmantelen. Op die manier redde het collectief onder meer het ‘gouden plafond’, het goudgelakte aluminium rooster dat Wabbes bedacht had als vals plafond voor de bank. Een stukje van het gouden plafondrooster werd ondertussen al hergebruikt in de nieuwe Nederlandstalige bibliotheek van Sint-Pieters-Woluwe, maar ook De Leeuw wist vijftig vierkante meter van het plafond op de kop te tikken. “Ik wist dat ik het ooit voor een van mijn projecten wilde gebruiken,” zegt ze.

Toen apotheker Bounouch het zag, was hij meteen verrukt. “Een ontdekking,” zegt hij. Vandaag is het gouden plafond de grote blikvanger van zijn vernieuwde apotheek.

De Leeuw gebruikte overigens nog meer interieurelementen uit het vroegere bankgebouw. In de inkomhal ligt een stukje van de oude granietvloer. Daar hangen ook enkele van de panelen met foto-prints die kunstenaar Christophe Gevers maakte voor de bank.
Achteraan in de apotheek werd een wand versierd met een soort glazen mozaïek. De kleurige stenen komen niet uit de bank, het zijn oude proefglasdeeltjes van de kristalfabriek Val Saint-Lambert. Het is een verwijzing naar het verleden. Vroeger zat in het herenhuis waarin de apotheek is gevestigd immers een zaak in kristalluchters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?