Gps volgen brengt verkeer Vijfhoek nog altijd in de war

Alexandra Lens
© BRUZZ
21/06/2016

Op de hoek van de Arteveldestraat en de Zespenningenstraat in de Anneessenswijk staan sinds kort richtingaanwijzers naar de Kleine Ring. Automobilisten reden er zich vast door aanpassingen van de verkeerssituatie na de invoering de voetgangerszone. Het is niet de enige plaats in de Vijfhoek waar gebruikers van de gps nog vaak in de problemen komen.

Op 28 juni vorig jaar werd de voetgangerszone in het centrum van Brussel ingevoerd. Daarbij hoorde een nieuw circulatieplan, met onder andere een aanzienlijk aantal straten die van rijrichting veranderden. Al die veranderingen werden begin juli opgenomen in het systeem van HERE, wereldwijd de belangrijkste leverancier van data voor ingebouwde gps-toestellen. Dat vertelt Reinout Delaere van HERE aan BRUZZ.

Toch zorgen automobilisten die de gps volgen in de Brusselse Vijfhoek ook nu nog op verschillende plaatsen voor verkeershinder. De nieuwe richtingaanwijzers aan de Arteveldestraat kwamen er na klachten van buurtbewoners, zegt schepen van Mobiliteit van de stad Brussel Els Ampe. Met name grotere voertuigen zoals vrachtwagens reden zich vast in de Anneessenswijk en dat was hinderlijk voor de bewoners.

Online vs. offline
Wie een online navigatiesysteem gebruikt, heeft geen problemen. Systemen als Google Maps, ‘Kaarten’ van Apple en Waze kennen heel snel nieuwe verkeerssituaties. Het gaat fout bij het updaten van vaste, offline, GPS-toestellen. Vaak krijgen gebruikers van zo'n GPS bij een update een waarschuwing via e-mail of via de gps; sommige automerken voeren zo’n update ook automatisch uit bij het onderhoud van de wagen, zegt Delaere.

Ook wijzigingen aan het circulatieplan die dateren van na de invoering van de voetgangerszone zijn doorgegeven aan HERE, zegt schepen Ampe. Dat moet nog maar voor een of twee plekken gebeuren. De kaarten van HERE zijn dus zo goed als up to date. Die nieuwe informatie belandt niet altijd in de wagen. Daar loopt het stroef.

"Gebruik alsjeblieft de online navigatiesystemen, die werken”, raadt Ampe aan.

Klachten
Ampe vertelt dat ze dikke klasseermappen heeft vol met klachten. Die zijn dus intussen verwerkt.

Wie zelf een opmerking heeft over de verkeerssituatie in en rond de voetgangerszone kan mailen naar urb.mobilite@brucity.be.

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Voetgangerszone Vijfhoek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni