anderlechtse gratis winkel circularium
© BRUZZ | De gratis winkel op de Bergensesteenweg krijgt dagelijks een hondertal bezoekers over de vloer.

Gratis winkel in Anderlecht loopt dagelijks vol: 'Parijzenaar doneerde zelfs luxeparfums'

FDK
© BRUZZ
14/05/2021

Een tweetal weken na opening blijkt de Anderlechtse gratis winkel al een groot succes. De vrees voor een lege winkel is klein, zegt coördinator Gerd De Wilde, want voorlopig zijn naast de 'verkopen', ook de donaties talrijk. “Misschien blijft het project wel langer bestaan dan voorzien.”

In de gratis pop-upwinkel van de organisatie Circularium in Anderlecht betaal je met niets meer dan een simpele bedanking. Een initiatief dat de buurtbewoners weten te waarderen. “Ondertussen springen hier dagelijks een hondertal mensen binnen”, klinkt het enthousiast bij coördinator Gerd De Wilde.

De Anderlechtse meeneemwinkel ontstond in het kader van de projectoproep ‘Connecting Brussels’ van de Vlaamse en Franse Gemeenschapscommissies. “Het is een solidariteitsproject dat buurtconnectie wil stimuleren en eenzaamheid tegengaan, zeker in coronatijden”, aldus De Wilde. Een opzet waarin de winkel geslaagd lijkt. “Voor werkende mensen is het natuurlijk niet zo evident om van ver te komen tijdens onze openingsuren - van elf tot vijf uur. Dus krijgen we vooral mensen uit de buurt over de vloer. We hebben zelfs al enkele vaste klanten!”

Luxeparfums

Boeken, dvd’s, kinderspullen, platen... Het ruime aanbod aan spullen vliegt over de toonbank. “Maar wat mensen in grote ladingen doneren, zijn kleren”, zegt De Wilde. “Normaal gezien mag elke klant één item meenemen, maar bij de kledij zijn we daar nu iets flexibeler over.”

De gekste gift tot nu toe? “Een koerier uit Parijs van een of ander modemerk kwam een doos met luxeparfums en –handtassen leveren. Hij vond het een geweldig initiatief, dus plots stonden we hier met duizenden euro’s aan luxegoederen. Uiteraard vlogen die ook even snel weer de deur uit”, lacht De Wilde.

Een blijver?

Normaal gezien blijft de pop-upwinkel in de Bergensesteenweg open tot 25 juni, de einddatum van de financiering van de VGC (Vlaamse Gemeenschapscommissie). “De winkel is gratis, maar uiteraard zijn er wel centen mee gemoeid”, legt De Wilde uit. “Zo moet de huur betaald worden en krijgen de vrijwilligers een vergoeding.”

Het grote succes doet nadenken over een verlenging van het project. Daarvoor wil De Wilde beroep doen op de klanten. “We zullen een potje klaarzetten voor eventuele giften. Als alle mensen die langskomen zelfs maar een euro in het zakje zouden willen doen, dan komen we er volgens mij wel.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie