Grenscontroles Brussel-Zuid ondervinden geen hinder massaal ziekteverzuim

© PhotoNews
| 20 maart 2020: de spoorwegpolitie in het Zuidstation controleert burgers tijdens de lockdown om verdere verspreiding van het coronavirus (covid-19) tegen te gaan.
Updated: 30-12-2020 - 15:36

De grenscontroles in het internationale treinstation Brussel-Zuid gaan toch gewoon door zoals gepland. 250 agenten van de spoorwegpolitie hadden zich ziek gemeld, uit protest tegen interne sancties. Die actie dreigde de grenscontroles die komend weekend van start gaan in het station in gevaar te brengen.

De agenten meldden zich ziek toen woensdag de directrice van de spoorwegpolitie 82 sancties en functioneringsnota’s uitschreef voor agenten omdat ze niet in orde zijn met het aantal verplichte schietbeurten per jaar.

Normaal moeten agenten elk jaar vier schietproeven doen. Door het coronavirus, waardoor minder schietstanden open zijn, en door het personeelstekort zijn niet alle agenten in orde met hun schiettesten. De agenten zijn verontwaardigd omdat volgens hen net de directrice verantwoordelijk is voor het organiseren van de schietoefeningen, meldde Het Nieuwsblad.

Sancties ingetrokken, controles van start

"De functioneringsnota's van de directie worden ingetrokken en de zaak wordt opnieuw bekeken", aldus Sarah Frederikcx, woordvoerder van de federale politie. De grenscontroles in Brussel-Zuid, waar de Eurostartreinen uit onder meer Londen toekomen, ondervinden dan ook geen hinder. "Vanmorgen hebben acht personen zich ziek gemeld. Ze zijn allen vervangen", luidt het.

Carlo Medo, voorzitter van politievakbond NSPV, bevestigt dat de nota's worden ingetrokken en dat de zaak wordt rechtgezet. “De functioneringsnota is de wereld op zijn kop,” reageerde Mario Thys van de politievakbond NSPV eerder. “De directrice moet instaan voor de organisatie van die schietproeven. Als ze daar niet in slaagt, is dat vooral haar fout en niet die van het personeel. Het is pure onbekwaamheid die men afwentelt op de kap van de hardwerkende agenten. Begrijpelijk dat die foert zeggen.”

Woensdag zou de commissaris-generaal naar Brussel-Zuid gaan om de grenscontroles aan te kondigen. Dat bezoek is ondertussen geannuleerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?