Grimbergen looft 400.000 euro uit voor vier verdwenen schilderijen

© Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium KIK

De gemeente Grimbergen looft 400.000 euro uit aan de persoon die vier zeer waardevolle 16de-eeuwse schilderijen kan terugbrengen. Zij verdwenen bij het begin van de Eerste Wereldoorlog in deelgemeente Beigem.

Het gemeentebestuur van Grimbergen lanceert een internationaal opsporingsbericht voor vier verdwenen waardevolle 16de-eeuwse meesterwerken. De gemeente looft 400.000 euro uit aan de persoon die de vier schilderijen, die tijdens de Eerste Wereldoorlog verdwenen uit de kerk van deelgemeente Beigem, in goede staat kan terugbezorgen.

Dat heeft burgemeester Marleen Mertens (CD&V) donderdagochtend samen met kunstkenner Rik Sauwen bekendgemaakt.

Weggehaald uit de kerk
In de vroege ochtend van 13 september 1914 staken de Duitsers de kerk van Beigem in brand. Oorspronkelijk werd ervan uitgegaan dat de schilderijen mee in de vlammen waren opgegaan. Uit diverse lokale bronnen blijkt volgens Mertens echter dat de schilderijen daags voor de brand uit de kerk werden weggehaald. Van de verbrande werken en de kettingen waarmee ze waren opgehangen werd na de brand in de kerk alleszins niets teruggevonden.

De vier werken dateren uit de zestiende eeuw en worden toegeschreven aan een onbekende Vlaamse Primitief, bekend als ‘de Meester van het Beigemse Aaltaarstuk’. De werken maken deel uit van een reeks van zes schilderijen, waarvan er één in een museum in Philadelphia hangt (Philadelphia Museum of Art) hangt en één in het museum van Dijon (Musée des Beaux Arts).

Privécollectie
​Waar de vermiste werken zich inmiddels bevinden, is een raadsel. Wellicht werden ze ontvreemd door de Duitse troepen. Mogelijk bevinden ze zich nu in privébezit ergens in het buitenland.

Grimbergen trekt zich op aan het feit dat een Duitse delegatie in juni van dit jaar aan Diksmuide 23 oorkonden uit de periode 1466 tot 1739 teruggaven die eveneens in 1914 geroofd werden.

De gemeente is daarnaast ook op zoek naar foto's of andere afbeeldingen van de binnenkant van de kerk waarop de schilderijen zichtbaar zouden zijn.  

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?