© BRUZZ | Marc Claus helpt zijn broer in zijn frietkraam tot hij zelf weer aan de slag kan.

Groen licht voor foorkramers: 'Hoop dat ook kleine kermissen opnieuw kunnen doorgaan'

Sarah Van Genechten, Thalia Phatisis
03/07/2020

De vraag van de Brusselse foorkramers kreeg dan toch gehoor. Van 1 tot en met 30 augustus vindt de Zuidfoor plaats, langs de Zuidlaan en de Slachthuislaan. De forains reageren opgelucht. “We hebben weer iets om naar uit te kijken.” Toch schuilen er achter hun optimisme nog heel wat zorgen.

Achter een brede, grijze poort staan een grote, moderne woonwagen en een mobiel frietkraam met het familielogo gestationeerd. Junior De Corte woont er samen met zijn vrouw Estelle Torck en hun twee kinderen. Ze zijn blij dat ze eindelijk opnieuw iets hebben om naar uit te kijken. “Maar het zal wat we hebben verloren niet kunnen compenseren,” vertelt De Corte nuchter. “Wat verloren is, is verloren.”

“We stonden met onze vrachtwagens te wachten aan de afrit in Halle toen ze kwamen zeggen dat de carnaval niet doorging,” herinnert Torck zich. “Dan doen we toch gewoon de kermis,” was De Corte's eerste reactie. Maar al snel bleek dat ook Halle kermis niet meer zou doorgaan. Het land ging in lockdown en alle forains werden zwaar getroffen. Terwijl de Nationale Veiligheidsraad het had over de heropstart van winkels, markten en kleine evenementen, bleef de toekomst van de kermissen lang onzeker.

“Deze week nog las ik dat paarden en pony’s niet langer welkom zijn op kermissen, maar dat velen van ons de laatste maanden een euro in twee of vier of zes moeten bijten, is wel oké?”

Estelle Torck

“We sprongen bijna een gat in de lucht toen we te horen kregen dat ook wij vanaf 1 juli terug aan de slag mochten. De lockdown was zwaar. Wat zeg ik? Het was een financieel fiasco,” vertelt Torck. Zo’n twee maanden geleden kreeg het koppel toestemming om hun frietkraam op het Sint-Aleidisvoorplein in Sint-Lambrechts-Woluwe te zetten. Sinds woensdag staan ze in Evere. “Maar dat is lang niet hetzelfde als op de kermis staan, het is hooguit een beetje bijverdienen,” beaamt De Corte.

Vorige maand trokken Walter Dotremont, voorzitter van de vzw Verdediging Belgische Foorreizigers, en Patrick De Corte, afgevaardigde van de foorkramers, al naar Brussels minister Rudi Vervoort (PS) om de situatie aan de klagen. Zonder succes. Uiteindelijk volgde dan toch het verlossende nieuws van de Nationale Veiligheidsraad: vanaf 1 juli mogen ook kermissen weer plaatsvinden, als ze alle veiligheidsmaatregelen kunnen garanderen.

Daarop besloot Brussels burgemeester Close de Zuidfoor dit jaar van 1 tot 30 augustus te laten doorgaan. De stad neemt dezelfde maatregelen als bij de heropening van de markten: een circulatieplan, stewards bij elke in- en uitgang van de kermis, het tellen van de bezoekers en nadarhekken om de drukte in goede banen te leiden. Elke attractie zal na elk gebruik ook worden ontsmet en alle foorkramers zullen een mondmasker dragen.

20200702TorckDeCorte
© BRUZZ | Estelle Torck en Junior De Corte met hun zoontje.

Kleine kermissen blijven afgelast

Ondanks de lastige maanden die De Corte en Torck achter de rug hebben, willen ze niet klagen. “Collega’s met een kindermolen of een schietkraam hebben onze kansen niet,” vertelt Torck. “Voor hen is het nog veel moeilijker.” Een van die collega’s is Marc Claus. Hij baat een eendjeskraam en een kindermolen uit en was de afgelopen maanden dus volledig werkloos. “We konden alleen enkele reparaties doen, maar ook niet te veel want we hadden geen inkomsten,” vertelt hij. Veel rekeningen kon Claus ook niet meer betalen. “We hebben vaak moeten vragen of we later mochten betalen.”

Daar komt bovendien nog niet meteen verandering in. Marc Claus heeft geen standplaats op de Zuidfoor en zou normaal met zijn kramen kleinere kermissen afschuimen. Alleen blijven de meeste van die kleine kermissen voorlopig afgeschaft. Toch laat hij het hoofd niet hangen. Hij is tevreden met Close’s besluit om de Zuidfoor opnieuw te laten doorgaan. “Ik hoop dat andere burgemeesters nu op hun beslissing zullen terugkomen zodat ook kleine kermissen opnieuw kunnen doorgaan.”

Volgens Claus is er geen reden om kleine kermissen nog langer afgeschaft te laten. “Mijn kraam is zoals een binnenspeeltuin, daar mogen kinderen toch ook gewoon spelen.” Ouders zullen niet mee op de molen mogen en moeten afstand bewaren. “Er komt één ingang, één uitgang en we zullen alles ontsmetten.”

Onzekere toekomst

De solidariteit en het optimisme van de foorkramers is onmiskenbaar. “Hoopvol, maar realistisch blijven is de boodschap,” zegt De Corte. De meeste Brusselaars blijven deze zomer in eigen stad of eigen land en dat kan voor de forains een goede zaak zijn. “De Zuidfoor is een van onze belangrijkste evenementen. Misschien wel hét belangrijkste.”

Toch zijn de zorgen van de foorkramers nog niet van de baan. Voor forains zoals Marc Claus bijvoorbeeld, die voorlopig nog geen kermis hebben om naar uit te kijken. Maar ook de andere foorkramers zullen de verliezen van de afgelopen maanden nog lang met zich meedragen. “Soms denk ik dat mensen meer medelijden hebben met dieren dan met ons, forains,” vertelt Torck gefrustreerd. “Deze week nog las ik dat paarden en pony’s niet langer welkom zijn op kermissen, maar dat velen van ons de laatste maanden een euro in twee of vier of zes moeten bijten, is wel oké?”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni