Groen licht voor nieuw bestemmingsplan Ketelwijk

Bruno Schols
© Agenda Magazine
03/02/2010
Voor het eerst spreekt de gemeente Anderlecht zich positief uit over de beruchte verkaveling Ketel. Volgens burgemeester Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) komt het nieuwe bestemmingsplan helemaal tegemoet aan de eisen die de gemeente stelde om de wijk leefbaar te maken en te integreren in de omgeving.

De verkaveling Ketel veroorzaakt al jarenlang commotie. De saga sleept intussen vijf jaar aan, sinds projectontwikkelaars de inrichting van een nieuwe wijk voorstelden, met 2.000 tot 2.500 woningen op het twintig hectare grote terrein.

De site, genoemd naar de Ketelstraat die erdoor loopt, bevindt zich in Neerpede tussen de industriezone, het Universitair Erasmusziekenhuis en de groene landbouw- en recreatieve zone. Niet alleen zou de nu nog groene zone bebouwd worden, gemeente en buurtbewoners protesteerden vooral tegen de hoge densiteit in de nieuwe wijk. De gemeente gaf dan ook een unaniem negatief advies aan wat ze 'een megalomaan project' noemde. Om de leefbaarheid van de wijk te garanderen, eiste de gemeente dat er een Bijzonder Bestemmingsplan (BBP) opgesteld zou worden.

Het gemeentelijk protest barstte uit in een politieke rel tussen de gemeente en het Gewest. Zo schaarde voormalig staatssecretaris voor Huisvesting Françoise Dupuis (PS) zich achter de projectontwikkelaars. Het verhaal deed de ronde dat Dupuis een stuk terrein met de projectontwikkelaars geruild had, zodat zij een gepast terrein zou verkrijgen voor de bouw van sociale woningen. Om die reden zou ze tegengewerkt hebben bij het samenstellen van een begeleidingsteam voor het opmaken van het BBP.

Na hevig protest van de gemeente, met in de meerderheid haar eigen PS, werd Dupuis door haar partijgenoten teruggefloten. Vijf jaar na de eerste voorstelling van het bouwproject ligt het BBP klaar, goedgekeurd door de gemeente: "We zijn heel tevreden met het nieuwe plan," zegt burgemeester Van Goidsenhoven. "Er is rekening gehouden met onze belangrijkste bezwaren. Zo is de densiteit in de wijk aanzienlijk teruggeschroefd, van 1.800 woningen (in het plan dat in 2008 voorlag), goed voor 5.000 inwoners, tot tussen 1.061 en 1.158 woningen in het nieuwe plan, goed voor 2.558 en 2.746 bewoners.

Verder zijn er ook belangrijke garanties wat betreft de duurzaamheid van de wijk. Zo moet de wijk een semi-voetgangerszone worden. Ook is het behoud van de groene wandeling die langs de Ketelstraat loopt, gewaarborgd. Zo zal een belangrijk deel van het terrein gebruikt worden als gemeenschappelijke voorzieningen en zal de biodiversiteit in stand kunnen gehouden worden dankzij de inrichting van grasweiden, vijvers en greppels.

Dat de relatie met het Brussels Gewest beter zit sinds Christos Doulkeridis (Ecolo) de fakkel heeft overgenomen van Dupuis, ontkent Van Goidsenhoven niet: "Het is duidelijk dat de contacten met Dupuis vaak uitmondden in dovemansgesprekken en ze iets te nadrukkelijk de kar trok van de projectontwikkelaars. We hebben de indruk dat we door Doulkeridis meer gehoord worden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni