Groen licht voor nieuw RAC

© SAQ - Jaspers, Eyers & Partners - Archi 2000
Op de site van het vroegere Rijksadministratief Centrum (RAC) komen twee hoge woontorens en een hoop nieuwe kantoren. De stad Brussel heeft woensdag het licht op groen gezet.

Het stadsbestuur gaf de projectontwikkelaar toestemming voor een gigantische bouwproject. Blikvanger zijn twee woontorens getekend door Studio Arne Quinze. De hoogste zal 110 meter hoog zijn.

De rest van het project zal de bouwpromotor vooral als kantoren op de markt brengen. Onder meer de federale politie en de Europese commissie zijn geïnteresseerd.

Voor de kantoren heeft de promotor al ruim een jaar een vergunning op zak. "We starten deze week al met de vergunde werken," zegt projectontwikkelaar Philippe Provost. "Het hele project zal naar schatting zeven à acht jaar in beslag nemen."

De Brusselse Raad voor het Leefmilieu (Bral) vindt dat de stad de promotor te lang vrij spel liet. "Nu pas begint de stad regels op te leggen en zeggen ze aan de promotor wat mag en wat niet," aldus Joost Vandenbroele van Bral. "Wat ze niet meer kunnen verhinderen is het aantal kantoren, want die heeft het stadsbestuur vorig jaar al toegestaan."

Bral was wel een voorstander van de voorgestelde geleidelijke trappenpartij, in de plaats van de blinde muur die de Pachecolaan nu afsnijdt van de bovenstad. Uitgerekend daar doet de Brusselse overheid nu moeilijk over. "Het is een gemiste kans. De stad is te rigide geweest in het bepalen van waar de verbindingen tussen boven- en benedenstad moesten komen. Ze hadden het ook kunnen opentrekken," aldus nog Vandenbroele.

De site is al tien jaar een stadskanker.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?