Groen licht voor nieuwe kantoortoren aan Sint-Lazarusplein

© brusselnieuws.be
01/07/2010
De Brusselse regering geeft Fortis Real Estate de toestemming om aan het Sint-Lazarusplein in Sint-Joost een nieuwe kantoortoren van 27 verdiepingen op te trekken. Het gebouw van 33.000 vierkante meter zal de overheid bijna 4 miljoen euro opbrengen. Met dat geld krijgt het Sint-Lazarusplein een beurt en worden vlakbij zeven sociale woningen opgetrokken. [9 reacties]

De nieuwe toren komt in de plaats van een leegstaand kantoorgebouw van acht verdiepingen vlakbij het Noordstation. Vorig jaar werd dat gebouw nog bezet door asielzoekers.

Het dossier sleept al een tijdje aan. In 2008 kreeg Fortis Real Estate geen vergunning na onder meer een negatief advies van Monumenten en Landschappen. De bouwheer tekende beroep aan en dat is donderdag op initiatief van Emir Kir (PS), staatssecretaris voor Stedenbouw, aanvaard door de Brusselse regering.

Het Gewest legt wel een aantal voorwaarden op. Zo moet Fortis Real Estate 30 parkeerplaatsen voorzien voor de buurtbewoners alsook een fietsenstalling voor de toekomstige werknemers.

De lofts die volgens de eerste plannen op de bovenste verdieping zouden komen zijn afgevoerd. "Gezien de nabijheid van de spoorweg is de toren niet geschikt voor woningen," klinkt het bij Kir.

De nieuwe kantoortoren met een oppervlakte van 33.000 vierkante meter zal om en bij de 3,9 miljoen euro aan stedenbouwkundige lasten opleveren.

Dat geld zal gebruikt worden voor de volledige herinrichting van het Sint-Lazarusplein en de bouw van zeven sociale woningen in de buurt. Het plein krijgt ook een beeldhouwwerk. De omwonenden zullen mee kunnen bepalen welk kunstwerk er komt.

"De Sint-Lazaruswijk wacht al tientallen jaren op een stedelijke heropleving," zegt Emir Kir. "Dit project geeft ons de gelegenheid om van deze wijk eindelijk een coherent geheel te maken door een kwaliteitsvolle herinrichting."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni