Groen licht voor oprichting ziekenhuisnetwerk van Iriskoepel, Erasmus en Chirec

20180830 Erasmusziekenhuis Anderlecht

Het Brussels parlement heeft de ordonnantie goedgekeurd die een ziekenhuisnetwerk mogelijk moet maken met de openbare ziekenhuizen van Iris, het Erasmusziekenhuis en Chirec.

De federale regering heeft aan alle ziekenhuizen in ons land gevraagd om toe te treden tot een groter ziekenhuisnetwerk.

Die schaalvergroting moet de kosten in de gezondheidszorg drukken. De patiënten zullen voor al hun geneeskundige zorgen binnen het netwerk terecht kunnen, terwijl niet elk ziekenhuis nog alle specialisaties zal aanbieden.

De ziekenhuizen moesten voor eind 2019 toetreden tot een netwerk, maar in Brussel heeft die operatie flink wat vertraging opgelopen.

Er zijn wel al twee netwerken gevormd:

  • Het UZ Brussel gaat samen met Sint-Maria (Halle), het OLV Ziekenhuis (Aalst-Asse-Ninove) en het Stedelijk Ziekenhuis (Aalst).
  • Het universitair UCL-ziekenhuis Saint-Luc (Woluwe) vormt een netwerk met Sint-Jan (Brussel), de Europaziekenhuizen (Ukkel) en Saint-Pierre (Ottignies)

Het derde netwerk is nog in de maak. Het bestaat uit de openbare ziekenhuizen van de Iriskoepel (Brugmann, Sint-Pieters, Elsene, Bracops, Bordet en het Koningin Fabiolaziekenhuis) en twee privéziekenhuizen (het universitaire ULB-ziekenhuis Erasme en Chirec).

Omdat het over een gemengd netwerk gaat van openbare en private ziekenhuizen, was een wetswijziging nodig. Die is dinsdag in de commissie Gezondheid van het Brussels parlement goedgekeurd.

Als de plenaire vergadering de ordonnantie goedkeurt, ligt de weg open voor het derde en laatste netwerk. Dat moet daarna nog goedgekeurd worden door de GGC-collegeleden Alain Maron (Ecolo) en Elke Van Den Brandt (Groen).

Wie nog roet in het eten kan gooien, is de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA). Die heeft deze zomer, tot ieders verrassing, een waarschuwing uitgebracht. Volgens de BMA kunnen de ziekenhuisnetwerken met hun grote concentratie marktverstorend werken. De concurrentie kan volgens de BMA mogelijk niet voldoende spelen. De ziekenhuisnetwerken zullen dus ook nog de goedkeuring moeten krijgen van de BMA.

Groot Brussels Universitair Ziekenhuis

De vorming van de ziekenhuisnetwerken staat los van die andere operatie, die burgemeester van de stad Brussel Philippe Close (PS) nauw aan het hart ligt, namelijk de creatie van een Groot Brussels Universitair Ziekenhuis. Het beoogt een fusie van Bordet, het Koningin Fabiolaziekenhuis en Erasme.

Ook hiervoor was een wetswijziging nodig. Die is ook in de commissie Gezondheid goedgekeurd.

Het Sint-Pietersziekenhuis en het Brugmann-ziekenhuis zouden bij dat Groot Brussels Universitair Ziekenhuis moeten aansluiten, maar de artsen van de ziekenhuizen, die hier mee over kunnen beslissen, hebben dit geweigerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?