Groen: ‘Regering wil kritische verenigingen de mond snoeren’

SDS
© brusselnieuws.be
01/04/2015

Oppositiepartijen Groen en Ecolo reageren ‘ontzet’ op de besparingen die het Brussels Gewest uitvoert op het middenveld. “Het lijkt er sterk op dat de Brusselse regering een aantal kritische stemmen de kop wil indrukken”, zegt Groen-fractieleider Bruno De Lille.

“Verenigingen botsen af en toe met de subsidiërende overheid, maar dat is juist een verrijking voor een goed functionerende democratie”, zegt De Lille.

“Toen ik in de vorige legislatuur staatssecretaris was, kreeg ik ook vaak kritiek over mijn mobiliteitsbeleid van Bral en Inter-Environnement Bruxelles (IEB)”, zegt de groene fractieleider aan brusselnieuws.be. “Maar je moet daar als overheid mee om kunnen gaan. Het is een vorm van democratische burgercontrole. Maar daar dachten CDH, CD&V en PS anders over: wij van Groen en Ecolo hebben toentertijd maandenlang het been stijf moeten houden vooraleer zij Bral en IEB hun subsidie wilden toekennen. ‘Als ze kritisch willen zijn, moeten ze dat maar doen op eigen kracht, zoals Greenpeace’, was het idee van die partijen.”

De Brusselse groenen klagen ook de manier aan waarop de besparingen worden doorgevoerd. “We zijn vier maanden ver in dit jaar en verenigingen leven nog altijd in onzekerheid over hun werkingsmiddelen. (..) Dit is slecht bestuur: bij zulke ingrijpende beslissingen moeten verenigingen de tijd krijgen om zich aan te passen.”

Groen en Ecolo vragen een parlementair debat over de besparingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni