Groene Ramblas voor grijze Keizerinlaan

© FM Brussel
14/05/2009
De Keizerinlaan, de brede laan langs het Centraal Station, krijgt een nieuwe bestemming. In het midden van de laan komt een tien meter brede groenstrook voor voetgangers. Er komt ook een fietspad en de rijbaan voor auto's versmalt.

De plek moet een mooi aansluitingspunt vormen tussen het station en het centrum van de stad, vindt Brussels burgemeester Freddy Thielemans (PS). "Vandaar dat idee van een soort Ramblas." De groene as loopt van aan het Europakruispunt, dat aan het Centraal Station ligt, tot aan de Sint-Michielskathedraal. Aan weerskanten van de groene as is een rijbaan voorzien. Zo kunnen taxi's en bussen langs.

Het Europakruispunt wordt in hoofdzaak een voetgangerskruispunt. Een afzetzone voor het Centraal Station is voorzien tussen het Europakruispunt en de Infante Isabellastraat. "De toeristische bussen kunnen in de directe buurt teruggevonden worden. Vandaag zou je nooit dromen om op die plek te gaan wandelen. In de toekomst zou dat wel denkbaar kunnen worden," aldus Thielemans. Het doorgaand verkeer moet vanaf nu aan de achterkant van het station.

Beliris, de samenwerking tussen de federale overheid en het Brussels Gewest, maakt 5,5 miljoen euro vrij. Stad Brussel legt een miljoen euro bij.

Het project is van de hand van de Franse architect Alain Sarfati.

De werkzaamheden zullen twintig maanden duren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni