Groot personeelstekort bij wegpolitie in Brussel

© Wegpolitie Brabant @ facebook

De federale wegpolitie is erg onderbemand. De verkeerspost Oudergem is er het ergst aan toe met een personeelstekort van 60 procent. 'Door het tekort verliezen we kostbare tijd bij bijvoorbeeld een ongeval', klinkt het bij de federale wegpolitie. Ook bij de verkeersafdelingen van de lokale politiezones vrezen ze voor tekorten.

Rudi Conings van de wegpolitie in Bertem, Vlaams Brabant bindt de kat de bel aan. Hij werkt al 30 jaar voor de verkeerspolitie. Als afgevaardigde van de politievakbond VSOA durft hij openlijk te spreken in De Morgen. “Collega’s die vertrekken worden niet vervangen met alle gevolgen vandien”, zegt hij.

“Het probleem is de onderbezetting bij de Brusselse verkeersposten. Daar moeten wij dagelijks bijspringen waardoor we op onze eigen dienst in de problemen komen”, verduidelijkt Conings aan BRUZZ. “In de verkeerspost Oudergem is er 60 procent personeel tekort, aan Reyers is dat 50 procent. In Anderlecht is er ook een verkeerspost en daar valt het tekort mee maar zij moeten ook bijspringen in de twee andere Brusselse posten.”

Interventies
De wegpolitie begeleidt bijvoorbeeld regeringsleiders of wielerwedstrijden maar ze komen ook ter plaatse bij problemen op de autosnelweg. “Het gebeurt geregeld dat we komen helpen bij een ongeval in Brussel maar op het moment dat we aankomen weer weg moeten naar een ongeval in onze eigen zone”, legt Conings het probleem uit. “Daardoor komen we er aan met veel vertraging en kunnen we nergens fatsoenlijk ons werk doen.”

Actie
Rudi Conings en zijn collega’s zijn het beu dat het probleem in de wind wordt geslagen. “We hebben al een actie ondernomen en er zullen er nog volgen want door dit personeelstekort kunnen wij ons werk niet naar behoren uitvoeren. De mensen zijn daar de dupe van.”

Lokale politie
De lokale politiezones hebben ook een verkeersdienst. Bij de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene valt het tekort nu nog mee maar vrezen ze over enkele maanden voor een historisch tekort als er niets aan gedaan wordt. “Vanaf oktober gaat twee derde van mijn agenten een opleiding tot inspecteur volgen”, zegt hoofdinspecteur Vandenhaute. “De agenten die vertrekken kunnen we niet meteen vervangen waardoor er een groot tekort komt en de inspecteurs basistaken van de agenten zullen moeten uitvoeren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Geen link tussen kamerkeuze en arts bij UZ Brussel

samenleving 1518799120

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook