journal canal midi biestebroek c Gemeente Anderlecht

Grootse plannen voor kanaalzone in Anderlecht

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
28/01/2015

Hoe ziet Anderlecht er binnen tien jaar uit? De komende twee jaar wordt het wijkcontract ‘Kanaal Zuid’ in Kuregem uitgevoerd en aan de andere kant van het kanaal ligt er met het wijkcontract Biestebroek een enveloppe van 11 miljoen euro klaar om de perimeter tussen de Biestebroekkaai en de Veeweydestraat aan te pakken.

Ook de industriezone aan de rechteroever belooft de komende jaren een metamorfose te ondergaan. Privé en gemeente willen er de handen in elkaar slaan om er een gemengde zone te ontwikkelen.

In Anderlecht liepen er de afgelopen jaren een paar wijkcontracten. Het duurzaam wijkcontract rond het Lemmensplein werd afgewerkt en na vier jaar voorbereiding zal dit jaar ook begonnen worden met werkzaamheden van het contract ‘Kanaal Zuid’. Die perimeter bevat de buurt rond het Albert-I-plein met onder andere de Grondelstraat en de Transvaalstraat. Een wat sombere wijk met een hoge densiteit waar de sporen van het industrieel verleden nog altijd merkbaar zijn. Zo ligt er tussen de woonblokken de Franstalige school Da Vinci en het voetbalterrein van het sociale project Fefa een versnipperd terrein, met onder andere een ontoegankelijk stuk grond dat gesaneerd wordt. Bedoeling is om van dat terrein een groene zone te maken met kanaaltjes om het regenwater op te vangen. De groene zone zal als voetgangersdoorgang dienen, die deel uitmaakt van het Kleine Zennetracé, dat een groene wandeling door Kuregem moet worden.

Aan de zogenaamde Grondelstoren aan het einde van de gelijknamige straat zullen de tegels van de parking helemaal afgebroken worden en plaatsmaken voor een wijkrestaurant en een polyvalente ruimte. Daarvoor wordt een nieuw gebouw opgetrokken in eigentijdse architectuur op straatniveau, dat met een hellend groendak een mooie overgang vormt met de hogergelegen parking.

Breuklijn
Een ander belangrijk luik aan het contract is het masterplan van het terrein tussen de Goederen-, Kuborn- en Grondelsstraat. Deze haast onbewoonde zone is het meeste verlaten deel van de wijk, ontsierd door krotten en leegstaande industriële panden. Citydev.brussels (ex-Gomb) zal de zone ontwikkelen met nieuwbouwwoningen voor middeninkomensgezinnen. Zo komen er 247 wooneenheden, maar het wijkcontract voorziet in een kinderdagverblijf en een sportzaal. Langs de spoorweg zelf komt er een weg met een gebouw met vier ateliers op de gelijkvloerse verdieping. De rest van het gebouw wordt ingevuld met appartementen. Op de hoek van de Prévinaire- en Grondelsstraat wordt een nieuw pleintje ingericht.

De grote uitdaging voor de komende jaren is om de breuklijn die de spoorweg en het kanaal tussen de twee Anderlechtse stadsdelen Kuregem en Wayez vormt, weg te werken. Het gebied is onlangs herbestemd van industrie- naar gemengde zone, met dus ook plaats voor woningen. Dit jaar zal de grond gesaneerd worden en zal samen met privépartners een ontwikkelingsplan opgesteld worden. Het uitgangspunt van de gemeente is het Masterplan-Biestebroek dat vorig jaar uitgewerkt werd door TV BUUR-Aries Consultants. Het plan moet het potentieel van deze zone in de verf zetten, namelijk niet minder dan 80.000 bijkomende vierkante meter met economische en commerciële doeleinden. De grote link tussen de twee stadsdelen moet het toekomstige GEN-station in Kuregem worden, omringd door horeca, winkels en recreatie. De zone errond moet volgens het masterplan een gemengde zone worden met plaats voor bedrijven, woningen en groen. Het eerdervernoemde Kleine Zennetracé zal hierin een belangrijke rol spelen.

De komende jaren komt er in het kader van het duurzaam wijkcontract Biestebroek alvast een budget vrij van 11 miljoen euro vrij om de linkeroever, de Wayezkant, te ontwikkelen. Hoe dat wijkcontract zal ingevuld worden hangt af van de bewoners. Een van de aandachtspunten wordt het heikele probleem van leegstaande woningen boven de winkels in de Wayezstraat. Een ander pijnpunt in de perimeter is de strook tussen Kuregem en de Marchantbrug zelf die al decennia ontsierd wordt door verlaten industriële panden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni