'Grootste chocolademuseum ter wereld' in de maak

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
02/04/2015

Over twee of drie jaar opent een nieuw chocolademuseum de deuren in de Stoofstraat. Choco Story wordt naar eigen zeggen het grootste chocolademuseum van de wereld. Met een interactief overzicht van 5.500 jaar cacao-, 500 jaar chocolade- en 100 jaar pralinegeschiedenis. In het huidige chocolademuseum komt een frietmuseum.

Wie België en Brussel citymarketing-gewijs in een paar clichés wil vatten, denkt automatisch aan bier, frieten, Manneken Pis, het Atomium en Magritte. Een biermuseum komt er over drie jaar in het Beursgebouw. Het Atomium kan men al jaren tot in de diepste uithoeken bezoeken. Aan de surrealistische schilder Magritte is een eigen museum gewijd op het Koningsplein. En de vele gedaantes van Manneken Pis verhuizen over een dik jaar naar Huis van de Traditie en de Folklore.

Wat chocolade betreft, ligt het al iets moeilijker. Er zijn namelijk twee chocolademusea in Brussel: de Brussels Chocolate Village in Koekelberg en het Chocolademuseum in de Guldenhoofdstraat, allebei eerder bescheiden van grootte. En een frietmuseum is er in Brugge, maar niet in Brussel.

Maar nu zet Brusselaar Eddy Van Belle tegelijk het chocolade- en frietoffensief in. In een pand op een paar stappen van de Grote Markt wil hij binnen twee of drie jaar het grootste chocolademuseum openen van de wereld. Hij kocht daarvoor een 18de-eeuws pand van drie verdiepingen in de Stoofstraat 39 - 41. Het gaat om een beschermd U-vormig huis met vroegere koetsingang. Het gebouw is beschermd, maar staat al een decennium leeg.

Eddy Van Belle (67) is voorzitter van de raad van bestuur van de Puratos Group, wereldwijd een van de belangrijkste grondstoffenleveranciers, gaande van broodverbeteraars tot fruitvullingen en dekchocolade. Hij is bovenal ook een gepassioneerd verzamelaar, en heeft naar eigen zeggen de grootste collectie chocoladegebonden voorwerpen ter wereld.

Imperium van zeven chocolademusea in de wereld
Die stelt hij nu al tentoon in zijn bestaande musea: de Choco Story in Brugge - naast het Lampenmuseum, ook al van Van Bellingen - de Choco Story in Parijs, Praag, Mexico-stad. Voorts zijn nog twee andere Choco Story's in aanbouw in Mexico. Het jongste project is dus in Brussel.

Omdat er al een Cacao en Chocolade Museum bestaat in de Guldenhoofdstraat 9 - 11 in hartje Brussel, en "hij dat initiatief geen schade wil toebrengen", heeft hij dan maar een meerderheidsparticipatie genomen in dat museum. Beide chocoladeprojecten versmelten dan in de Stoofstraat.

"Over drie verdiepingen komt er op een interactieve manier de geschiedenis van cacao en chocolade aan bod over een parcours voor jong en oud over 2.000 vierkante meter", zegt Van Belle aan brusselnieuws.be. "De eerste sporen van cacao dateren van 3.500 jaar voor Christus in Ecuador", aldus Van Belle. Centraal in de eerste bezoekersruimte komt er een metate, een maalsteen uit de Mayabeschaving. Een tweede zaal zal volledig gewijd zijn aan die metates, waarvan sommigen voorzien zijn van een inscriptie die verwijst naar cacao."

Daarna is er aandacht voor de verspreiding van cacao in Europa via de Spaanse kolonisten, het gebruik van chocolade aan de Europese hoven en de 'uitvinding' van de praline door Neuhaus in Brussel in 1912.

De Stad Brussel ziet het chocolademuseum graag komen. In La Libre Belgique kondigt de Brusselse schepen van stedenbouw Geoffroy Coomans (MR) aan dat hij de aflevering van vergunningen zal bespoedigen. De bestemming van het gebouwencomplex moet veranderd worden: van een woon- en handelsbestemming naar een bestemming van collectief belang. Aangezien het pand beschermd is, moet ook de Commissie voor Monumenten en Landschappen haar goedkeuring geven. Van Belle zou zijn museum graag over twee jaar openen, maar geeft toe dat dat allicht wat optimistisch is.

Ook Frietmuseum op stapel
Maar Eddy Van Belle heeft nog een ander project op stapel: dat voor een frietmuseum in centrum Brussel. "Ik heb ook het gebouw gekocht waar nu nog het chocolademuseum gehuisvest is. Daar wil ik een frietmuseum openen, naar het voorbeeld van ons frietmuseum in Brugge."

Daarmee zou de voedingscirkel in het stadscentrum rond zijn: een bier-, een chocolade- en een frietmuseum.

Voor de Chocolate Village in Koekelberg is de opening van de Choco Story allicht slecht nieuws. Volgens Van Bellingen is er plaats voor de twee musea.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni