Grootstedenbeleid geeft Maritiemwijk nieuwe adem

© FM Brussel
06/03/2009
Het Grootstedenbeleid heeft in Sint-Jans-Molenbeek tussen 2000 en 2008 geleid tot de bouw van 59 woningen en creëerde bijna 70 banen. Daarnaast zijn er enkele grote infrastructuren bijgekomen in de wijk tussen het kanaal en het Weststation.

In totaal kreeg de gemeente bijna 30 miljoen euro van het Grootstedenbeleid. Daarmee werden 21 projecten uitgewerkt in historisch Molenbeek. Dat is het gebied tussen het kanaal en het Weststation. Dat deel van de gemeente bevat heel wat industriële sites waaraan een nieuwe bestemming gegeven moet worden en enkele historische monumenten die op renovatie wachten.

De gemeente wendde het geld aan om onder andere nieuwe woongelegenheid te creëren. Zo werd er vanaf 2005 gestart met de bouw of vernieuwing van 59 huurwoningen in onder andere de Industriekaai, de Leiestraat, de Toekomststraat en nog een aantal andere straten in de wijk. De woningen werden allen gebouwd of vernieuwd volgens energiezuinige principes. Bij de nieuwe woningen werd geopteerd voor het passieve type, bij renovaties werd de norm 'lage energie' gerespecteerd. Daarnaast werd er ook rekening gehouden met een goede sociale mix van bewoners.

Ook het Huis van Culturen en Sociale Samenhang, in een voormalig technisch lyceum en het Gemeenschapscentrum Maritiem kwamen tot stand met de subsidies van het Grootstedenbeleid.

Door de projecten zijn er tot slot 68 nieuwe arbeidsplaatsen bijgekomen in de gemeente. Het gaat onder meer om 13 socioculturele wijkanimatoren, 22 ambtenaren bij de openbare netheid, 8 agenten voor de beveiliging van de scholen en 9 herstellers voor nooddepannage in de wijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni