Het Meiserplein

Grote stroompanne in Evere en Schaarbeek: opnieuw overal elektriciteit

© Belga
06/04/2022
Updated: 06/04/2022 18.14u

De stroom is om 12.15 uur woensdagmiddag uitgevallen in een vijftigtal straten in Evere en Schaarbeek. Dat meldt netbeheerder Sibelga. Technici hoopten het probleem tegen 14.45 uur opgelost te krijgen, maar dat is niet gelukt. Rond 18 uur was er opnieuw stroom in alle straten, maar twee hoogspanningscabines moeten wel nog hersteld worden.

Er was een technisch probleem vastgesteld bij een voedingspost die stroom levert aan een dertigtal cabines, zegt een woordvoerder van Sibelga. Onder meer de Meiserwijk zit zonder stroom. Daar zijn de openbare omroepen RTBF en VRT gevestigd.

De Franstalige RTBF zag zijn televisieprogramma's onderbroken, bij de VRT was dat niet het geval. De Vlaamse omroep beschikt over een back-upnetwerk dat voor enige tijd gebruikt kan worden, aldus de Sibelga-woordvoerder.

"Om de klanten weer snel van energie te kunnen voorzien, schakelen we normaal over naar een ander hoogspanningspost via een noodkabel," legt Sibelga uit op zijn website. "Spijtig genoeg is er een defect op deze kabel tussen beide hoogspanningsposten opgetreden." Technici zijn momenteel nog bezig met het opsporen van het defect aan die ondergrondse kabel. Daarnaast is er ook een defect aan een transformator van Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet.

Noodgeneratoren

"We voorzien een aantal noodgeneratoren ter plaatse om toch al een aantal van de getroffen klanten weer van stroom te voorzien," aldus Sibelga. "Het is pas na de definitieve herstelling van de kabel, of als de hoogspanningstranformator van Elia weer ingeschakeld kan worden, dat de resterende klanten opnieuw over stroom zullen beschikken."

Rond 18 uur was er in alle getroffen straten opnieuw stroom. Twee van de dertig hoogspanningscabines moeten wel nog hersteld worden. Sibelga verwacht dat dat tegen 19.30 uur gebeurd moet zijn. Omdat de panne meer dan zes uur geduurd heeft, kunnen getroffen klanten een schadevergoeding vragen.

Rookontwikkeling

De Brusselse brandweer werd ook nog naar de Reyers-site geroepen wegens rookontwikkeling. Die was afkomstig van generatoren, die ingeschakeld waren wegens de stroompanne. Een persoon was door de stroompanne vast komen te zitten in een lift en werd door de technische dienst van de RTBF bevrijd.

Ook in Etterbeek was er woensdagnamiddag in twee straten een elektriciteitspanne.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni