Grote vraag naar zomerkampen: 'Jongeren kunnen niet nog langer thuisblijven'

© Nakama vzw
| Nakama vzw organiseert 'Fun Days'.

De coronacrisis zal het aantal jongeren dat noodgedwongen de vakantie in Brussel moet doorbrengen, doen stijgen. Ervaren Brusselse jeugd- en sociale organisaties bereiden zich voor op extra veel inschrijvingen. “Na die coronaperiode kijken ze er nog meer naar uit om deel te nemen aan onze activiteiten.”

Vakantie in eigen stad is voor een aantal Brusselaars misschien een nieuw concept, maar voor veel andere stadsbewoners verandert er niet zo veel. Zo bokst vzw Foyer al jaren een zomerprogramma voor de Brusselse jongeren in elkaar. “Dit jaar zullen we echter voor het eerst onze sluitingsmaand tot twee weken beperken,” vertelt Ayoub Ben Abdeslam, bij Foyer verantwoordelijk voor de jongerenwerking. “Er zijn dit jaar als gevolg van de coronacrisis immers veel meer jongeren thuis.”

Tijdens de zomermaanden biedt Foyer elke dinsdagnamiddag sport- en spelactiviteiten aan het Sint-Jan-Baptistvoorplein in Sint-Jans-Molenbeek aan, bezoekt de vereniging elke donderdag met haar jongeren een andere stad en doet ze elke woensdag een uitstap, zoals naar het zwembad. Daarbovenop organiseert de vereniging ook twee kampen.

“We hebben dit jaar al veel meer inschrijvingen dan vorig jaar,” aldus Ben Abdeslam. “Deels heeft dat te maken met ons aanbod. Omdat we de voorbije maanden niet veel hebben kunnen doen, hebben we nog een groter budget over voor in de zomer. Maar deels heeft dat ook te maken met het feit dat zoveel kinderen thuis zitten.”

De jongeren die zich inschrijven voor de zomeractiviteiten van Foyer zijn doorgaans kinderen die tijdens het jaar ook al naar de vereniging komen. “Maar dit jaar merken we dat er ook heel wat nieuwe deelnemers zijn,” voegt Ben Abdeslam toe. “Ik schat dat tien tot twintig procent van de ingeschrevenen nieuwe jongeren zijn. Toen ik vroeger zelf deelnam, keek ik reikhalzend uit naar de zomeractiviteiten. Door die coronaperiode kijken de jongeren er nog meer naar uit.”

Ook de jongeren die zich bij de vzw Nakama in Sint-Jans-Molenbeek voor het zomerprogramma aanmeldden, staan te springen, vertelt voorzitter Ilyas Mouani. Het collectief van jonge Brusselaars zet de zomer in aan de hand van enkele fun days waarmee het jongeren uit huis wil trekken, en hen het gevoel wil geven dat de zomer van start is gegaan. Later staat nog een kamp op het programma.

“Wij bestaan nog maar drie jaar, en elk jaar zien we een lichte stijging in het aantal inschrijvingen voor de zomeractiviteiten,” vertelt Mouani. “Maar deze zomer is de groei als gevolg van de coronaperiode nog veel sterker. Zo sterk zelfs, dat we een grotere kampgrond hebben gezocht.”

Volgens Mouani bestaat de groep niet louter uit bekende gezichten. “Ik schat dat toch 25 procent van de groep nieuwe leden zullen zijn. Voor de jongeren is het echt heel belangrijk dat ze bij ons kunnen aansluiten. Ze kunnen niet langer thuisblijven, anders ontstaan er grotere problemen. Wij plannen tijdens ons kamp zelfs een-op-eengesprekken met onze jongeren zodat ze hun hoofd kunnen leegmaken. Maar voor de rest proberen we ons kamp zo normaal als mogelijk te organiseren. We willen iedereen het gevoel geven dat ze écht op vakantie zijn.”

Speelpleinen VGC nagenoeg volgeboekt

Behalve het aanbod van heel wat jeugd- en sociale organisaties, kunnen kinderen en jongeren tussen drie en vijftien jaar ook terecht op de speelpleinen van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). “Kinderen hebben nood aan sociale contacten. Ze spelen in het Nederlands en krijgen op die manier extra taalstimuleringskansen. Kansen die ze de voorbije maanden soms wat gemist hebben,” zegt Piet Vervaecke van het Onderwijscentrum Brussel daarover.

“In het aantal inschrijvingen merken we geen verschil,” oordeelt Vervaecke. “Ouders en kinderen blijven even enthousiast en velen kiezen voor het speelpleinaanbod. We merken ook dat ouders heel blij zijn met dit aanbod, omdat ze echt op zoek waren naar een goede opvang en leuke vakantie voor hun kinderen.”

Wie nog wil inschrijven, moet zich haasten. Op het moment van schrijven zaten de speelpleinen al aan 96 procent van de beschikbare capaciteit. “En voor de jongste kinderen zijn de plaatsen zo goed als ingenomen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?