Grotere impact van staking bij gevangenissen door actiedag ABVV

© PhotoNews
| In de gevangenis van Vorst was tien procent van het personeel aanwezig.

Alle Belgische gevangenissen ondervinden opnieuw hinder door de stakingsacties: overal geldt hierdoor een aangepast regime. Dat betekent dat zeker de maaltijdbedeling en medische zorg gewaarborgd zijn. De grotere stakingsbereidheid heeft ook te maken met de nationale actiedag die het ABVV dinsdag organiseert. In Vorst kwam tien procent van het personeel werken, in Berkendael veertien procent.

In vier gevangenissen was, tijdens de dagdienst en namiddagdienst samen, een kwart of minder van het personeel aanwezig: Vorst (10 procent), Berkendael (14 procent), Oudenaarde (24 procent) en Gent (25 procent).

De gevolgen van de ABVV-actiedag zijn "zeer voelbaar", zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het Gevangeniswezen. De socialistische vakbond kwam dinsdag op straat in Brussel uit ongerustheid over de toestand van de sociale zekerheid, de sociale bescherming en de huidige politieke situatie. Volgens de politie zakten ruim 10.000 betogers af naar Brussel, maar de hinder op het openbaar vervoer lijkt al bij al beperkt te zijn.

Het beeld ziet er ook anders uit dan deze voormiddag. Toen was de impact het grootst in Leuven-Centraal, waar slechts 3 procent van de normale bezetting werd gehaald. In Saint-Hubert was dinsdagvoormiddag 24 procent van de normale bezetting aan de slag, in de namiddag was het al meer dan de helft.

Maandag werden de vakbonden ontvangen door minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Woensdagochtend staat nieuw overleg gepland.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?