Growfunding: Stadsprojecten zoeken uw steun

De Fanfakids willen zelf instrumenten bouwen. Worstelclub Spelers van de Ring heeft trainingsmateriaal nodig. En Cultureghem wil mobiele keukens maken om jongeren gezond te leren koken. Het geld daarvoor zoeken ze op een heel nieuwe manier: via internetplatform Growfunding.

Growfunding/BXL is een nieuwe online financieringsmethode waarbij iedereen die dat wil een klein, stedelijk project kan steunen. “En het blijft niet bij een virtuele ontmoeting,” zegt initiatiefnemer Frederik Lamote.

Lamote was al betrokken bij verschillende onderzoeksprojecten in de hoofdstad. Growfunding is een van de initiatieven van Miro, dat in de schoot van de HUBrussel praktijkgericht onderzoek opzet over Brussel. Via een tweetalige website kunnen verenigingen, ondernemers en anderen hun projecten voorstellen aan het publiek en er geld voor ophalen.

“Alle projecten zijn welkom bij Growfunding, zolang ze stedelijk en kleinschalig zijn,” legt Lamote uit. “Niet enkel non-profit, ook creatief ondernemerschap. Zo doet MicroStart Support mee, een organisatie die kleine zelfstandigen op weg wil helpen naar een eigen zaak.”

Stadskaas
Op dit moment zijn er al meer dan tien projecten, met onder andere Le Début des Haricots dat een biologische stadskaas wil maken en Recyclart dat een street food night wil organiseren. Wie doneert, mag zich aan een originele attentie verwachten, zoals VIP-plaatsen voor een worstelwedstrijd of een ringtone van muziekgroep Ictus. Als het project gefinancierd raakt, tenminste. Wordt er niet voldoende ingezameld, dan krijgt de schenker zijn geld terug.

Toch wil Growfunding meer zijn dan enkel een financieringsmethode. “We willen vooral een netwerk opbouwen rond de projecten, op verschillende niveaus. We helpen de indieners om mensen samen te brengen rond hun initiatief. De virtuele ontmoetingen kunnen dan ook reële ontmoetingen worden.”

Het onderzoek wordt ondersteund door de HUB, het Europees Sociaal Fonds en Vlaams minister voor Brussel Pascal Smet (SP.A). De onderzoeksfase loopt tot eind februari 2014. Daarna hoopt Growfunding een doorstart te maken als spin-off van de HUBrussel.

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?