Guy Spitaels (civiele bescherming): 'Spanning in je hele lijf, maar wel het hoofd koel houden'

KVM
© BRUZZ
20/07/2016

Op 21 juli staat het nationaal défilé ter ere van de nationale feestdag in het teken van de hulpverleners. Velen onder hen waren op 22 maart aan de slag waren en hebben elk op hun manier hun steentje bijgedragen na de aanslagen in Zaventem en Maalbeek. BRUZZ sprak met verschillende mensen van brandweer, politie en civiele bescherming. Hun verhaal lees je tijdens de nationale feestdag op deze site en hoor je op 98.8. Guy Spitaels is commandant bij de civiele bescherming, eenheid Liedekerke.

De civiele bescherming staat in voor materiële bijstand bij grote operaties voor de hulpdiensten. De aanslagen van 22 maart zijn in zijn geheugen gegrift. “Die dag begon zoals alle anderen tot er plots een oproep binnenkwam over een incident in Zaventem”, herinnert commandant Spitaels zich. “Men sprak over verschillende slachtoffers en dan begint de machine te rollen...”

Bij de civiele bescherming in Liedekerke beseften ze meteen dat het ernstig was. “Onze Commandant werd opgeroepen naar het coördinatiecentrum. Als er een provinciale fase is afgekondigd weet je dat het een zware dag zal worden.”

“Onze eerste opdracht was treinreizigers die vastzaten in Leuven van drinken voorzien. Nadien waren we nodig in Zaventem. We moesten extra brancards leveren om overleden slachtoffers weg te brengen en containers om puin te verwijderen nadat de politiediensten een eerste sporenonderzoek gedaan hadden.”

Toen Commandant Spitaels binnenstapte in de luchthaven waren de slachtoffers al weggebracht. Maar van de scène die hij zag, werd hij stil. “ Je zag overal de chaos die er geweest moet zijn, overal lagen nog reiskoffers, aan de rand van de weg zelfs, achtergelaten op een zekere afstand van de vertrekhal. Ook de manier waarop dat bronzen beeld in de vertrekhal was toegetakeld was hallucinant.”

Commandant Spitaels heeft er al heel wat jaren dienst opzitten. Hij was er ook bij toen de Herald of Free Enterprise was gekapseisd voor de kust van Zeebrugge. Toen vielen bijna 200 doden. De emotionele impact vond Spitaels gelijkaardig. “Je voelt spanning in je hele lijf maar moet het hoofd wel koel houden en zorgen dat alles in goede banen wordt geleid.”

De commandant is blij dat de civiele bescherming dit jaar een voorname plaats krijgt in het défilé. “We worden vaak wat vergeten. Ik ben blij dat onze mensen eens in de bloemetjes gezet worden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni