Halle onderzoekt of Zenne bovengronds kan gaan

© FM Brussel
09/10/2014

De stad Halle onderzoekt of de Zenne opnieuw zichtbaar kan worden in de binnenstad. Nu steekt de Zenne nog in een koker onder het kanaal Brussel-Charleroi. “Mensen vinden meer dan vroeger water aangenaam als belevingswaarde omdat de rivieren steeds zuiverder worden.”

Waterwegen en Zeekanaal gaat het kanaal Brussel-Charleroi uitdiepen en dus moet de koker, waar de Zenne nu ondergronds doorstroomt, verlegd worden. Die operatie kost zeker 20 miljoen euro.

Voor hetzelfde bedrag kan de stad er ook voor kiezen om de koker 150 meter verder te leggen en de rivier meteen ook boven de grond te laten lopen. “Dan zouden we de Zenne weer helemaal kunnen zien”, zegt burgemeester Dirk Pieters. “Mensen vinden meer dan vroeger water aangenaam als belevingswaarde omdat de rivieren steeds zuiverder worden. En dan kan je daar ook een park rond bouwen, bijvoorbeeld op de plaats waar nu een sportinfrastructuur ligt en veel macadam. Je krijgt dan een park waar onze Zenne door loopt.”

Dinsdag is er een infovergadering in het stadhuis van Halle. Op basis van de reacties van bewoners en experten zal de gemeenteraad in november de knoop doorhakken.

Een klein stukje van de Zenne is vandaag al zichtbaar in het centrum en richting Buizingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni