Hallerbos bereidt zich voor op massa bezoekers

In het Hallerbos staat de lente gelijk aan een prachtig paars tapijt van boshyacinten. Van over heel de wereld trekken mensen naar Halle om het kleine paarse bloemetje te aanschouwen. Maar meer volk, is meer problemen en daarom neemt de stad Halle dit jaar enkele nieuwe maatregelen.

De Hyacintenbloei is Halle is uniek omdat je nergens anders ter wereld zo’n groot bloementapijt vindt. Dat zegt Jean-Pierre Lanis, boswachter in Halle van het Agentschap voor Natuur en Bos. “In andere kleine bossen in de omgeving ga je dat ook nog treffen maar zeker niet in die mate. Niet zo dat je twee à drie uur in het bos kan rondstappen.”

 Door de massa die verwacht wordt, worden er nu al speciale maatregelen genomen om de bloei zo goed mogelijk onder controle te houden. Aan de ingangen van het bos gaan vrijwilligers staan die de bezoekers opvangen. De oproep naar vrijwilligers dit jaar heeft al veertig kandidaten opgeleverd. Daarnaast wordt er dit jaar ook een speciale pendelbus ingezet van het station in Halle naar het bos.

Festivalallures
“De pendelbus is een hele grote inspanning die er dit jaar is bijgekomen. Mensen kunnen deze gratis gebruiken in de weekends gedurende tien dagen. Stad Halle heeft ingezien dat dit toch wel een hele belangrijke gebeurtenis is. Het begint meer en meer op een festival te lijken,” lacht Jean-Pierre.

Naast de bussen, is er deze keer ook medewerking van de politie gevraagd. Zij zullen vooral bijstaan op de drukke dagen in april en mei.

“Het is hier altijd al druk geweest in de lente door de mensen van de omgeving maar nu is het echt internationaal. Dat komt door het internet en de smartphones en op die manier wordt de wereld heel klein. Goed weer en de massa is daar, zelfs in de week. Ja, het worden hele drukke dagen voor ons,” aldus Jean-Pierre.

Momenteel ligt er een helderwit tapijt van bosanemonen. Wie speciaal voor de hyacinten komt zal nog moeten wachten tot begin april.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?