Halve eeuw verbroederd met Meudon

In 1958 gebeurde er nog wat anders dan de Expo: Sint-Lambrechts verbroederde met Meudon, een stadje in het departement Hauts-de-Seine. Het contact tussen de gemeenten beperkt zich niet tot het uitwisselen van beleefdheden: het personeel van de gemeentelijke serres heeft over en weer heel wat professioneel contact.

Meudon beschikt over een serie niet te evenaren openbare parken, die baden in romantiek en de lokale geschiedenis. Zo heeft het stadsmuseum onderdak gevonden in het huis van de actrice Armande Béjart, de vrouw van Molière. In de tuin bij het huis groeien, naast heel wat rozenvariëteiten en tussen hedendaagse sculpturen, wijnranken die nog steeds de Clos Rabelais leveren.

Pal in het centrum ligt Le Potager du Dauphin, aangelegd voor de zoon van Lodewijk XIV. Oorspronkelijk ging het om een geheel van zestien gesloten tuinen, vol fruitbomen, gegroepeerd rond een centrale tuin. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakten de officieren van de Luftwaffe er de dienst uit, en daarna brachten de jezuïeten er een school voor Russische jongens uit de diaspora in onder. De moestuin van de kroonprins kreeg er een Byzantijnse kapel, een belangrijk centrum voor Slavische iconografie en een gespecialiseerde bibliotheek bij.

In 2002 verlieten de jezuïeten het domein, dat eigendom van de stad werd. Dat heeft Meudon dus ook gemeen met Sint-Lambrechts: tientallen jaren hadden de Brusselse jezuïeten een buitenverblijf of Speelgoet in de vallei van de Woluwe. Dat werd later bekend als het Maloukasteel en het is gemeente-eigendom.

Het Parc des Montalets wordt gedomineerd door een kasteel en telt op heel wat merkwaardige bouwsels, knappe staaltjes van tuinarchitectuur: een theehuis, kiosken, follies. Het Parc du Tronchet is dan weer het tafereel en de inzet geweest van bittere conflicten tussen de buurtbewoners en Le Club du Fusil de Chasse de Meudon: de kleiduifschieters vuurden er bijna vierduizend schoten per dag af, die weergalmden over deze site, een reeks drooggelegde moerassen.

Deze stad, gebouwd op de heuvelflanken van de Seine, in een bosrijke omgeving vrij dicht bij Parijs, beschikt over een uitzonderlijk landschapspatrimonium. De parken bieden vaak indrukwekkende vergezichten, onder meer op Parijs. De planten- en bomencollecties zijn heel divers. Ook Sint-Lambrechts beschikt natuurlijk over groene ruimten met niveauverschillen, maar de Woluwe is de Seine nog niet, en Meudon heeft op de koop toe toch wel een heel zeldzame instelling op zijn grondgebied gehad: het Instituut voor de Studie van de Luchtballon.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?