Handelaars bereiden beroep voor tegen voetgangerszone

© Ivan Put

De handelaars van vereniging Centrum-Beurs zijn vastberaden om een beroepsprocedure te starten tegen de Brusselse voetgangerszone. Ze zijn nog op zoek naar de nodige fondsen om de procedures te bekostigen, maar als het hen lukt, loopt de start van de bovengrondse werken op de centrale lanen waarschijnlijk alweer zware vertragingen op. “Maar liever nog twee jaartjes op de tanden bijten dan decennia van miserie.”

De deadline voor het aantekenen van een beroepsprocedure tegen de bouwvergunning van de geplande piétonnier is 7 augustus. Dat is twee maanden na het indienen van de laatste versie van de bouwvergunningsaanvraag. Die heeft betrekking op de Anspachlaan en verschillende zijstraten, het de Brouckèreplein en het Fontainasplein. 

Om de gerechtelijke procedure te bekostigen, is het dertigtal handelaars van vereniging Centrum-Beurs (Frans: l'Association des Commerçants Centre Bourse) nog op zoek naar geld.

“Het precieze bedrag geven we liever niet, maar we verspreiden het bericht van zodra we genoeg hebben om de procedure te starten. Normaal gezien moet dat binnen drie weken lukken,” zegt Hassan Kessas van de handelsvereniging. “We roepen onze leden en sympathisanten op om te storten, onder andere om onze advocaat te betalen.”

‘Kunnen niet riskeren Close op zijn woord te geloven’
Vorige week overlegden de handelaars nog met Brussels kandidaat-burgemeester Philippe Close (PS). “En het was een veelbelovend gesprek. Hij is veel opener en democratischer dan zijn dictatoriale voorganger Mayeur,” aldus Kessas. “Maar hij kan pas vanaf september iets concreets doen en dan is de deadline voor de beroepsprocedure al verstreken. We kunnen het niet riskeren hem op zijn woord te geloven. Tenslotte wil de PS nog steeds liefst zo snel mogelijk met de werken beginnen.”

De handelaars zijn zich er dus van bewust dat ze met het beroep de start van de bovengrondse werken nog voor maanden kunnen blokkeren, terwijl Beliris er normaal gezien ten laatste in oktober aan zou kunnen beginnen. “Maar wat willen we in Brussel het liefst: een voetgangerszone die snel vorm krijgt, of één die echt goed is? Vergeet niet dat de werken waarschijnlijk vijf jaar duren.”

En voor die goede versie zijn Kessas en co. bereid om lang te wachten. Zelfs tot de volgende legislatuur. “De PS-MR-meerderheid verdwijnt volgend jaar waarschijnlijk uit het Brusselse stadsbestuur,” voorspelt de handelaar. “Wij willen graag kijken wat er met de nieuwe coalitie te bespreken valt. Liever nog twee jaartjes op de tanden bijten dan decennia miserie.”

'Voetgangerszone moet kleiner en doordachter'
Maar hoe ziet de ideale voetgangerszone er dan wél uit voor de handelaars? “Dat is er één die weldoordacht, breed besproken, en toegankelijk is voor iedereen. Met op bepaalde plekken openbaar vervoersverbindingen en verkeer aan lage snelheid dat de grote assen van de stad terug verbindt. Ze moet ook kleiner dan in de huidige plannen, maar ik wil op dit moment mijn ideale grens nog niet in steen beitelen, want meneer Close heeft gezegd dat er wat dat betreft geen taboes zijn,” besluit Kessas.

Projectleider Beliris kan nog niet inschatten in welke mate een beroepsprocedure de werken zal vertragen. "We wachten af tot ze eventueel is ingediend," zegt woordvoerster Elien De Swaef. "En tot dat gebeurt, áls het gebeurt, doen wij voort met de voorbereiding van de start van de bovengrondse werken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?