'Hardhandig politieoptreden in Brussel-Zuid gerechtvaardigd'

© Twitter: @Gbajabee
Updated: 02-07-2019 - 17:08

Enkele video's tonen hoe de spoorwegpolitie een man in Brussel-Zuid hard aanpakt. Dat hardhandige optreden was gerechtvaardigd, klinkt het bij de federale politie. De man probeerde wellicht bagage te stelen en weigerde iedere medewerking, waarna de politie de man neerhaalde en meevoerde naar het politiebureau.

Op een eerste video is te zien hoe de man in het Engels iets aan de vier politiemannen uitlegt die hem omsingelen. Op een gegeven moment haalt een van die agenten de man met een beenveeg onderuit en werpen de agenten zich op de man. De omstaanders vragen vol ongeloof wat hij gedaan heeft.

Een andere video toont de situatie voor de gemoederen verhit raken. Een politieagent vraagt de man om te zeggen wat er in zijn zak zit, maar die weigert te antwoorden. Nadien vraagt de politieman om zijn identiteitspapieren. De omstaanders werden toen al op afstand gehouden door mensen van Securail.

De federale politie, waartoe ook de spoorwegpolitie behoort, heeft de beelden en het voorval intern geanalyseerd. Ook de agenten in kwestie zijn gehoord. "Het geweld was niet buitenproportioneel," zegt een woordvoerder van de federale politie nu.

Minutenlang inpraten

"Verschillende reizigers waren maandagavond gestrand in Brussel-Zuid na een afgelaste Thalys. De spoorwegpolitie en secuarail waren er daarom al bijgeroepen. De man vanop de video's pakte een stuk gestrande bagage op, waarna de agenten vroegen of dat stuk van hem was."

"De agenten wilden de man controleren, maar die weigerde alle medewerking en begon de omstaanders op te hitsen. Wat je niet ziet op de video's, is hoe de agenten minutenlang op de man inpraatten. Uiteindelijk beslisten ze hem mee te nemen naar het bureau, maar de man weigerde opnieuw mee te komen. Daarna heeft een agent hem met een tackle neergehaald, zodat hij kon overmeesterd en geboeid worden," aldus de woordvoerder.

Proces-verbaal

"De man is uiteindelijk zonder verdere problemen meegegaan naar het politiebureau, waar hij verhoord werd. Alle informatie over het incidentent staat ook weergegeven in het proces-verbaal. De hoofdinspecteur is nog ter plaatse geweest en er zijn camerabeelden opgevraagd bij de NMBS. Maar voorlopig gaat de federale politie er niet veel meer mee doen," klinkt het.

Voorlopig heeft de politie geen weet van eventuele klachten over het incident.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?