Hardlopen voor geleidehonden

Francis Marissens
© Brussel Deze Week
08/10/2005
Zin om een rondje te lopen? En mag het ook iets meer zijn? Probeer eens een pistemarathon, zaterdag 22 oktober in het Terdeltstadion van Schaarbeek. Met 105 rondjes ben je er al vanaf. En vrees je (zoals wij) enige draaierigheid, dan mag je ook zes ploegmaats in stelling brengen en hen een stok in de handen duwen. Maar opgepast met die stok, want anders loopt Darius ermee heen.

Ook de vierde editie van de Schaarbeekse pistemarathon staat in het teken van het goede doel. Lopers betalen niet alleen 15 euro inschrijvingsgeld (of 60 euro per ploeg van maximaal zes lopers), ze laten zich meestal ook nog sponsoren per afgelegde kilometer of ronde.

"We koppelen het sportieve inderdaad graag aan het sociale," legt organisator Dirk Ghys uit. "In 2004 bijvoorbeeld bracht de voor de gelegenheid omgedoopte 'Run for Tsunami' 20.000 euro op. Dat werd doorgestort aan Artsen Zonder Grenzen, ook nu nog via bezieler Georges De Smul een belangrijke partner. Maar nu schuiven ook nog twee andere organisaties mee aan. We willen ook de To Walk Again Foundation van Marc Herremans steunen. En er is het Darius-project: het bekostigen van een deel van de opleiding van een blindengeleidehond."

Wie zich alsnog wil klaarstomen voor de pistemarathon en wat geld bij elkaar wil zweten, kan zich inschrijven via www.pistemarathon.centerall.com.

Darius & Vrienden
Het Darius-project werd bij het organiserende RCAS aangebracht door Edith Vanderborght. Zij loopt straks haar allereerste marathon: "Ik loop al jaren halve marathons, maar vond dat het tijd was om op mijn 44ste eens aan het grote werk te beginnen. En ik wist dat Ann Overath al lang op een blindengeleidehond zat te wachten. Zij kon een financieel steuntje in de rug wel gebruiken. Want het Vlaams Fonds komt weliswaar voor zowat 7.500 euro tegemoet in de kosten van zo'n hond, maar dat dekt maar de helft van wat zo'n maandenlange intensieve training kost." Ann Overath woont in Diegem en stond al ruim zes jaar op de wachtlijst voor een hond. Binnen een paar maanden krijgt ze Darius aan haar zij.

"Bewegingsvrijheid vind ik erg belangrijk. Vandaar dat ik een hond wilde. Vijf jaar stond ik op een wachtlijst bij een opleidingscentrum in Tongeren. Maar uiteindelijk stapte ik over naar de Vrienden der Blinden in Koksijde. Daar is men nu Darius aan het opleiden."

Darius is een zwarte barbet (een Franse waterjachthond, enigzins verwant met de poedel) en dat blijkt een bewuste keuze: "Meestal kiest men labradors, golden retrievers of Tervuurse herders, maar ik wilde bij voorkeur een hond die zo weinig mogelijk ruift. Een barbet verliest nauwelijks haar. En ik was erbij toen men Darius selecteerde. Hij was de enige van het hele nest dolenthousiaste hondjes die bij de deur alles van een afstand volgde. Die afwachtende houding van Darius overtuigde de trainers. Een blindengeleidehond moet in de eerste plaats rustig zijn en ook bijvoorbeeld in nieuwe verkeerssituaties het overzicht bewaren."

Een blindengeleidehond verblijft eerst ruim een jaar bij een gastgezin en verhuist dan pas naar het opleidingscentrum, voor een training van acht tot tien maanden. "Dat is lang. Af en toe wordt hij ook bij mij gebracht om de trajecten thuis uit te proberen. Dat maakt het allemaal duur natuurlijk. In Koksijde zijn er drie trainers fulltime aan het werk. De Vrienden der Blinden is een vzw, die dus zelf mee de financiering moet dragen, ondanks die 7.500 euro per hond van het Vlaams Fonds. Dus probeer ik zelf mijn steentje bij te dragen en met dit project wat geld in te zamelen. We mikken op 5.000 euro, maar meer is uiteraard niet erg. Dan hebben anderen er ook wat aan."

Darius wordt momenteel opgeleid in Oostduinkerke (Koksijde). De Vrienden der Blinden kunnen zes honden per jaar afleveren. De blinden zelf betalen niets. Ze mogen uiteraard wel mee zoeken naar sponsoring en giften. De hond blijft wel altijd eigendom van het centrum. Bij slechte verzorging/behandeling of wanneer het baasje bijvoorbeeld bedlegerig is of sterft, keert de hond terug naar het centrum. Zodat de lange en dure opleiding niet verloren hoeft te gaan.

'2006 wordt een jaar vol mijlpalen'
Wie op 22 oktober ook zijn rondjes zal lopen op de Terdeltpiste in Schaarbeek is Georges De Smul. De Smul is niet alleen gemeenteraadslid in Sint-Lambrechts-Woluwe, hij is ook de pionier van het benefietlopen in België. Hij is voorzitter van Sporters voor Artsen zonder Grenzen, zamelde ook vlijtig geld in voor onder meer 11.11.11 en Kom op tegen Kanker.

"In totaal denk ik toch al voor zo'n 450.000 euro bij elkaar gelopen te hebben. Mijn allereerste 'benefiet-optreden' was in 1989 voor 11.11.11. De promotie van atletiek koppelen aan sociale actie, dat was toen totaal nieuw. Ik weet nog goed dat ik plots camerateams van VTM en VRT en zo'n acht of acht journalisten om me heen had. Met zo'n 500 kilometersponsors haalde ik meteen 50.000 frank (1.250 euro) op. En toen was de trein vertrokken."

"Mijn allereerste marathon liep ik in 1984 in New York. Gewoon voor de stunt, hè. In 1992 verzamelde ik 458 marathonlopers om me heen en vlogen we per charter opnieuw naar New York. Iedereen betaalde zijn eigen reis en had een lijstje van kilometersponsors mee. En erg merkwaardig: iedereen van ons liep de marathon uit. In één klap goed voor 18 miljoen frank (446.000 euro) voor Artsen zonder Grenzen. Van toen af hebben we om de drie jaar een internationale loopwedstrijd geprogrammeerd: Honolulu (Hawaï), Knysna (Zuid-Afrika), Rio de Janeiro, Omsk (Siberië). In 2007 gaan we naar Québec."

Zet hij in Schaarbeek mee zijn schouders onder het Darius-project, De Smul kijkt ook al uit naar 2006. Dat wordt een jaar vol mijlpalen: "Dan wordt ik zestig, ga ik mijn 120ste marathon lopen, mijn 180ste halve marathon en 400ste stratenkoers. Ook een vijfde Dodentocht (100 km) staat op het programma. En ik vier mijn 25ste deelname aan de 20 kilometer van Brussel. In 25 jaar, want ik miste geen enkele editie. Overigens staat het jaar 2006 in het teken van Born in Africa, het project van mijn dochter Isabelle in een sloppenwijk in Zuid-Afrika. Al 232 Belgen hebben er een kind financieel geadopteerd. Inclusief peters en meter Paul Van Himst, Brigitte Grouwels en Jos Chabert."

:: Meer info: www.vriendenderblinden.be of 058-51.00.01. Wie op 22 oktober de pistemarathon wil meelopen voor Darius en/of kilometersponsors wil aanbrengen, neme contact op via ann.overath@telenet.be of www.projectdarius.be. Als alles meezit, loopt Darius op 22 oktober de laatste ronde op de piste in Schaarbeek mee. Meer info over de projecten van Georges De Smul: www.sportersvoorazg.be en www.borninafrica.org.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni