Harens depot omgetoverd tot Marokkaanse markt

Wie zich wil onderdompelen in de magische sfeer van Marrakech hoeft niet per se naar Marokko te vliegen. Haren is ook een optie. Daar staat de Grot van Arti Mara. Een depot dat is omgetoverd tot een grote Marokkaanse markt. Met lampen, meubelen, spiegels, en berbertenten.

De Grot van Arti Mara schuilt achter een opvallende gevel in de Verdunstraat in Haren. Bezoekers komen er in de sfeer van de sprookjes van 1001 nacht. Eigenares Valentine Julien verkoopt hier op een oppervlakte van 700 vierkante meter de meest uiteenlopende Marokkaanse interieurspulletjes. Sinds kort zijn ook particulieren welkom.

Julien is Nederlandse maar woont al dertig jaar in België. Vijftien jaar geleden kwam ze op het idee om Marokkaanse ambachtslui te helpen door hun handgemaakte spullen rechtstreeks te kopen en hier te verkopen. "Langzaam heb ik mijn weg gevonden," vertelt ze. "Ik ben in Marrakech terecht gekomen. Door veel ter plaatse te gaan heb ik het land leren kennen en na een tijdje begonnen we containers te vullen om naar hier te exporteren."

En hoewel Valentine alleen Marokkaanse spulletjes verkoopt, komen er weinig Marokkanen langs. "We krijgen vooral Europeanen over de vloer. Meestal dertigers en veertigers die hun huis aan het inrichten zijn iets sfeervol in huis willen halen."

Terwijl de Marokkaanse gemeenschap momenteel de ramadan viert, is het voor Valentine niet de fijnste periode van het jaar. "In deze periode is het moeilijk werken in Marokko en dat heeft economische gevolgen. De mensen ginder zijn minder enthousiast om iets te doen of niet geconcentreerd. Ik ben geen fan van de ramadan."

De Grot van Arti Mara verhuurt ook berbertenten en geeft rondleidingen aan scholen. De winkel is open van woensdag tot en met zaterdag.

:: De Grot van Arti Mara, Verdunstraat 183, Evere

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?