Heel laag-Vorst gefacelift na derde wijkcontract

De Brusselse regering maakt 44 miljoen euro vrij voor wijkcontracten in Sint-Jans-Molenbeek (Cinema Belle-Vue), Sint-Gillis (Crickx-Morichar/Alsemberg), Elsene (Blyckaerts) en Vorst (Luttrebrug). Voor de Albertwijk in Anderlecht komt er eerst nog een bijkomende studie. Voor Vorst gaat het om het derde wijkcontract in vier jaar. Daarmee staat nu heel 'laag-Vorst' onder wijkcontract.

De wijk rond de Luttrebruglaan was de enige buurt in Vorst die in aanmerking komt voor een wijkcontract, maar nog niet bediend was. Ze ligt tussen Sint-Antonius en Sint-Denijs. Nu de Brusselse regering afgelopen donderdag ook deze wijk groen licht gegeven heeft, geniet heel laag-Vorst van gewestsubsidies.

In 2007 ging het contract in de Sint-Denijswijk van start. Dit jaar draait ook het Sint-Antoniuscontract op volle toeren en worden, in samenspraak met de bevolking, ook de lijnen uitgetekend voor het wijkcontract Luttrebrug. Concreet zullen dit jaar plannen worden gesmeed met een budget van elf miljoen euro. Daar komt misschien (maar niet zeker) nog twee tot drie miljoen euro van het samenwerkingsakkoord Beliris bij. Schepen Grégor Chapelle (PS) licht toe: "Luttrebrug heeft een veel jongere bevolking dan het Brusselse gemiddelde. We zullen die bevolkingsgroep dan ook veel aandacht schenken, bijvoorbeeld met een grondige renovatie van het tewerkstellingshuis Mission Locale."

Chapelle ziet ook mogelijkheden om samen te werken met privépartners. "Langs de spoorweg zijn heel wat industriële bedrijven actief. We zouden graag nagaan of we met hen projecten kunnen opzetten."

Verleden week werd ook het project van het wijkcontract Sint-Antonius helemaal uit de doeken gedaan. Zo komen er een nieuw jeugdhuis in de De Merodestraat en een 'pedagogisch restaurant'. Op huisvestingsvlak komt er onder andere een informatieloket om bewoners bij te staan bij de administratieve rompslomp voor het verkrijgen van premies. Er komt ook een eco-opleidingscentrum om werkzoekenden op te leiden voor een baan in de eco-renovatiesector. En zoals we eerder al schreven, is er ook een Nederlandstalige crèche met dertig plaatsen in de De Fierlantstraat op komst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?