Heilig-Hartcollege Ganshoren gaat dicht

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
14/02/2007
Het Heilig-Hartcollege sluit zijn middelbare school. De inrichtende macht, de vzw Sint-Goedele, nam de beslissing omdat ze machteloos staat tegenover het groeiende aantal probleemjongeren in de school.

Het Heilig-Hartcollege in Ganshoren stond jarenlang bekend als een grote, degelijke Brusselse school voor algemeen secundair onderwijs (ASO). Maar het leerlingenaantal kalfde af, en enkele jaren geleden besloot het schoolbestuur het geweer van schouder te veranderen en het aanbod uit te breiden met de technische en beroepsafdelingen kantoor en handel. Twee jaar geleden werd het ASO dan helemaal opgedoekt.
De vzw Sint-Goedele, die ook het nabijgelegen Sint-Pieterscollege in Jette onder haar hoede heeft, maakte van deze laatste een school met louter ASO en van het Heilig Hart een BSO-TSO-school.

De ommezwaai bracht evenwel niet de verhoopte groei en bloei. In een doorlichting van de onderwijsinspectie eind 2005 werd de school negatief beoordeeld. "Het was, achteraf bekeken, verkeerd om te denken dat je van een ASO zomaar een BSO-TSO kunt maken," zegt Piet Vandermot, de directeur van de vzw Sint-Goedele. Bovendien trokken de nieuwe richtingen niet de scholierenpopulatie waarop het bestuur had gehoopt. Vandermot: "We hadden er bijvoorbeeld op gerekend dat het BSO-TSO-publiek van Sint-Pieters naar het Heilig Hart zou komen. Dat gebeurde niet. Integendeel, de school trekt een zeer eenzijdige groep en niet de makkelijkste, leerlingen voor wie het Heilig Hart de zeventiende keuze is en bij wie de ouderbetrokkenheid nihil is."
Volgens E.H. Jos Verelst, de voorzitter van Sint-Goedele, zijn heel veel van de leerlingen 'niet schoolrijp'. "Deze leerlingen zijn in onze schoolcultuur niet op hun plaats. Om onderwijs te geven, is er een bepaalde beginsituatie nodig en die is niet aanwezig."

Verelst wijst met de vinger naar de overheid. "Het Brusselse onderwijs krijgt extra ondersteuning en er is ook een Brussels curriculum ontwikkeld voor leerlingen met taalachterstand. Maar dat is niet voldoende. Er is ook een probleem met het gedrag. Een regent Nederlands is opgeleid om Nederlands te geven, niet om gedragsproblemen op te lossen. Het bestuur, de directie en de leerkrachten van het Heilig-Hartcollege hebben de afgelopen jaren enorm veel energie in de school gestoken. Maar als blijkt dat de politie om de twee dagen bij de directie staat, dan moet je conclusies trekken. Wij gooien de handdoek in de ring," zegt Verelst.

Iedereen verantwoordelijk
Volgend schooljaar wordt dan ook alleen nog het tweede, vierde en zesde jaar ingericht. Daar is de school decretaal toe verplicht omdat de leerlingen een hele graad in dezelfde school moeten kunnen volgen. "Op 30 juni 2008 gaan we helemaal dicht, de basisschool en het volwassenenonderwijs blijven wel bestaan," aldus Vandermot. Voor de leerkrachten ziet hij weinig problemen. "De vastbenoemden kunnen sowieso elders aan de slag, wellicht binnen dezelfde scholengemeenschap. Ook de anderen vinden waarschijnlijk snel werk. Er is momenteel een tekort aan leerkrachten in Brussel."

En wat met de leerlingen? "Daarover hopen we binnenkort een gesprek met minister Guy Vanhengel (VLD) te hebben. Iedereen heeft zijn verantwoordelijkheid in deze zaak," zegt Vandermot. "Een school heeft een minimale draagkracht nodig om de problematiek van Brussel en de groeiende verpaupering op te vangen. Het Heilig Hart heeft die draagkracht niet. Als we bereid waren om af te glijden naar het niveau van het Franstalig onderwijs, dan zouden we kunnen openblijven. Maar wij willen nog altijd kwaliteit."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni