Helft agenten jaarlijks slachtoffer van fysieke agressie

Meer dan de helft van de politiemensen in Brussel krijgt meerdere keren per jaar te maken met fysiek geweld. Dat blijkt uit een bevraging van toezichtsdienst Comité P. Ook in hun privéleven voelen veel agenten zich bedreigd. De vakbonden zijn naar eigen zeggen niet verrast door de resultaten.

De resultaten van de bevraging staan te lezen in De Standaard. Daarin geeft meer dan 40 procent van de agenten toe dat ze in hun privéleven maatregelen hebben genomen om de veiligheid van zichzelf en hun familie te garanderen. Toegeven dat je voor de politie werkt wordt buiten de uren niet gedaan uit angst voor agressie.

De helft van de agenten vindt dat het geweld tegen de politie de afgelopen jaren is toegenomen. 38 procent van de respondenten zegt al op eigen kosten een kogel- of steekwerende vest te hebben gekocht om zich beter te beschermen.

De meeste agenten vinden ook dat hun opleiding hen niet goed voorbereidt op de Brusselse werkelijkheid. Technieken die tijdens die opleiding worden aangeleerd blijken in het veld vaak niet te werken.

Vakbonden: 'Niet verrast'
Gert Cockx van de politievakbond NSPV noemt het nieuws geen verrassing. Volgens hem is het toenemend geweld te wijten aan een mentaliteitswijziging bij een deel van de bevolking. "Een deel van de Brusselse bevolking voelt zich straffeloos", meent Cockx. "Ze zijn brutaal tegenover agenten en soms mondt dat uit in agressie. Ze weten dat het parket pv's toch klasseert."

Volgens het ACV politie is er dan weer vooral werk aan de strafuitvoering. "Een dader van geweld tegen agenten een enkelband opleggen, is onvoldoende", zegt Jan Adam van de christelijke vakbond.

Vincent Houssin van VSOA Politie ten slotte: "Wij waarschuwen hier al tien jaar voor. Dagelijks worden mensen op straat aangevallen. Wij vragen dan ook aan minister van Justitie Turtelboom (Open VLD) om een globaal plat tegen geweld tegen de politie uit te werken."

De vragenlijst van Comité P werd rondgestuurd naar de zes Brusselse politiezones, de wegpolitie van Brabant, de spoorweg- en metropolitie en de federale gerechtelijke politie. In totaal reageerden 517 personen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?