Helft Brusselse tieners is zittenblijver

© brusselnieuws.be
30/08/2012
In Brussel heeft 56 procent van de tieners al eens een jaar gedubbeld op school, in Vlaanderen gaat het om 29 procent. Minister Smet (SP.A) spreekt van "een fundamenteel probleem".

Dat schrijft De Morgen donderdag op basis van cijfers van het Vlaams departement Onderwijs.

In totaal gaat het om 119.232 scholieren over heel Vlaanderen die minstens een jaar achterop raakten. Ruim 26.800 van hen liggen bovendien al twee jaar of meer achter. Meer dan de helft van de zittenblijvers liep de achterstand al op in het basisonderwijs. Minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) spreekt van een "fundamenteel probleem".

Er zijn er wel grote verschillen doorheen de Vlaamse gemeenschap, met slechts 12 procent zittenblijvers (lager- en middelbaar onderwijs) in Horebeke en 56 procent in Brussel.

'Dubbelen heeft geen zin'
"Op dit moment laten we die tieners aan hun lot over. Hun slechte prestaties komen voort uit de zwakkere sociaal-economische positie van hun ouders", reageert onderwijswetenschapper Paul Mahieu van de Universiteit Antwerpen. Hij pleit voor deeltijds onderwijs, waarbij jongeren al kunnen werken en deelcertificaten kunnen behalen.

"Het is vooral zaak het hardnekkige geloof uit te bannen dat doubleren zin heeft", vindt Goedroen Juchtmans van de KULeuven. Er komt nu een project getiteld "Samen naar de meet", waarmee zittenblijven zo veel mogelijk uitgebannen moet worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni