Schoolkinderen op stap met de klas.
© Karen Vandenberghe-BRUZZ | Schoolkinderen op stap met de klas (archiefbeeld).

Helft van Brusselse kinderen groeit op in meertalig gezin

TDN
© BRUZZ
24/09/2019

De helft van de Brusselse kinderen (51 procent) groeit op in een gezin waarin enkel Frans gesproken wordt. De andere helft spreekt thuis twee, drie of meer talen. ULB-socioloog Perrine Humblet vindt dat instellingen, crèches en scholen meer rekening moeten houden met meertaligheid.

De cijfers blijken uit een studie bij 4.233 bevraagde peuters, die hun talenkennis volop ontwikkelen, gevoerd door de Franstalige universiteit ULB op vraag van het Observatoire de l'enfant, waarover de krant La Libre Belgique dinsdag bericht.

Frans is de dominante taal, want wordt bij 83 procent van de respondenten gesproken. De helft van de kinderen (51 procent) groeit op in een gezin waarin enkel en alleen Frans gesproken wordt. In 46 procent van de gezinnen wordt minstens één andere taal gesproken, in 3 procent minstens twee andere talen.

Leerachterstand

Welke die andere talen zijn, maakt de ULB niet bekend, maar uit andere onderzoeken blijkt dat het om het Nederlands en het Engels gaat. "In mindere mate gaat het ook om het Arabisch, Spaans en Italiaans, gevolgd door andere talen", aldus ULB-socioloog Perrine Humblet.

Volgens Humblet moeten de instellingen het plurilinguisme op het moment van de taalverwerving als nieuwe norm zien. Ook crèches en scholen moeten daarmee rekening houden. Niet elk kind start immers met dezelfde basiskennis Frans. Opvoeders moeten daarop beter voorbereid zijn, zodat kinderen geen leerachterstand oplopen.

'Meer waardering voor alle talen'

Ze benadrukt ook dat alle moedertalen moeten worden gevaloriseerd. "Als een kind thuis Engels praat wordt dat als positief gezien, maar als het om Arabisch of Lingala gaat, riskeert men de meertaligheid als een obstakel te zien." Humblet raadt dan ook aan om alle moedertalen te gebruiken als pedagogische tool.

"Het is slecht advies aan anderstalige ouders om hen aan te sporen aan hun kinderen het Frans aan te leren. De moedertaal is de taal van de emoties en de taal waarin zowel ouders als kinderen zich uitdrukken. Beetje bij beetje verlaten we die monolinguïstische visie. Dat is nieuw en een verademing."

Meertaligheid

Brussel is officieel een tweetalige stad, maar als internationale hoofdstad worden er nog honderden andere talen gesproken. BRUZZ volgt voor je op hoe inwoners en instanties daarmee omgaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Meertaligheid, meertaligheid, Observatoire de l'enfant, Perrine Humblet

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni