Heraanleg autoluwe Elsensesteenweg start in mei

Volgend jaar moet de Elsensesteenweg overdag autoluw worden tussen de Naamsepoort en het Fernand Cocqplein. Maar eerst ondergaat de winkelstraat nog een heraanleg van gevel tot gevel. De vergunningsaanvraag daarvoor wordt een dezer dagen ingediend. De werken zouden in mei kunnen beginnen.

Eerst worden de rioleringen en waterleidingen vernieuwd, daarna begint de eigenlijke heraanleg, zo antwoordde minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet (SP.A) op een parlementaire vraag van Paul Delva (CD&V). In maart 2018 zou de vernieuwde steenweg klaar moeten zijn. Daarna volgt nog de heraanleg van het Fernand Cocqplein.

Na de werken is de steenweg overdag enkel nog toegankelijk voor wandelaars, fietsers, taxi's en bussen. Maar buurtbewoners mogen er wel nog met hun wagen in en ook leveringen zullen kunnen. s' Avonds wordt ook doorgaand verkeer toegelaten. "Er komen camera's met nummerplaatherkenning," aldus Smet. "Auto's die er niet moeten zijn, zullen een boete krijgen."

Het plan voor de autoluwe heraanleg werd een jaar geleden voorgesteld nadat de geplande vertramming van buslijn 71 werd geschrapt. Dat gebeurde na aanhoudend protest van enkele handelaars en de gemeente Elsene.

Voor de werken trekt het Gewest 10 miljoen euro uit. Het geld komt uit het budget voor Avanti, het programma dat voor een betere doorstroming van het openbaar vervoer moet zorgen. Of de performantie van de overbevraagde bus 71 significant zal verbeteren valt wel nog af te wachten. Oppositielid Céline Delforge (Ecolo) wees er bijvoorbeeld op dat het traject van de lijn nog wel meer zwarte punten telt, zoals op de Buyllaan en in de binnenstad, waar een busbaan verdween voor de bestemmingslus rond de uitgebreide voetgangerszone.

Smet beloofde eerder wel al een verhoging van de frequentie op lijn 71 na de werken. Deze lente komt er ook een test met extra lange bussen (een dubbel gelede bus, ook wel trambus genoemd). 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook