Herdenking aanslagen: monument aan Schuman, 32 berken in Zoniënwoud

beurs aanslagen BDW1516 beurs aanslagen BDW1516
© Sander de Wilde
© Sander de Wilde

Een monument op het Schumanplein en aan Beurs, 32 berken in het Zoniënwoud en een interreligieus concert in Molenbeek. Dat zijn maar enkele manieren waarop de aanslagen van 22 maart herdacht worden in Brussel. Een overzicht.

De federale regering, in partnerschap met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Stad Brussel, zal voor de herdenking van de aanslagen een monument inhuldigen aan het Schumanplein. Op 22 maart wordt het werk onthuld, waarvoor een budget van 100.000 euro werd voorzien. Wie de kunstenaar is of hoe het monument er zal uitzien, is nog niet bekend.

Op gewestelijk niveau zal minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) 32 berken, evenveel als het aantal dodelijke slachtoffers, planten in het oostelijke deel van het Zoniënwoud. “Het moet een plek worden waar stilte en meditatie centraal staan”, laat haar kabinet weten. De bekende Brusselse tuinarchitect Bas Smets geeft de de herdenkingszone vorm. De inhuldiging vindt plaats op 24 maart.

De Stad Brussel gaf al aan dat het de vele opschriften en boodschappen die aan de Beurs werden nagelaten in de dagen na de aanslagen, wil samenbrengen in een monument. Het kabinet laat weten vanaf volgende week te zullen communiceren over dat monument en eventuele andere herdenkingsmomenten.

Cirkels
In het metrostation van Maalbeek zal Silence For Peace 's morgens vroeg een moment van stilte en meditatie organiseren op het perron. Voor dit moment worden getroffenen uitgenodigd. Er zal ook een herdenkingsplaat ingehuldigd worden.

De vereniging Circles-We have the choice organiseert al een heel jaar Cirkels voor rechtstreekse en onrechtstreekse slachtoffers van de aanslagen. Met die Cirkels wil Kristin Verellen, die haar man verloor bij de aanslag in Maalbeek, samen met een groep van professionele begeleiders momenten van zinvol samenzijn, inclusie en dialoog creëren om zo trauma’s helen en gemeenschappen en mensen verbinden. Op 22 maart zullen zij op verschillende symbolische plaatsen in Brussel dergelijke Cirkels organiseren.

Zo vinden er in het Thon Hotel en de Résidence Palace in de Wetstraat, recht tegenover het metrostation van Maalbeek, drie open Cirkels plaats voor slachtoffers, getuigen, nabestaanden en hulpverleners. Voor deze Cirkels kan iedereen die de aanslagen van dichtbij heeft meegemaakt zich inschrijven.

Ook op de luchthaven van Zaventem zal er rond 9 uur ’s morgens, precies een jaar nadat de bommen daar ontploften, een Cirkel plaatsvinden.

Bozar en Beurs
In de namiddag wordt er ook in Bozar samengekomen voor een open Cirkel. Daar loopt van 17 maart tot 16 april ook een expo met de foto’s van Johan Van Steen, de man van Kristin Verellen die omkwam in het metrostation van Maalbeek. In Bozar komt ook een ‘Luisterkamer’ met een psychotherapeut, aan de ‘Luistermuur’ kan je een getuigenis achterlaten.

Aan het Beursgebouw zal onder de noemer #tousensemble of #samenéén ook een grote bijeenkomst volgen, waarbij een menselijke ketting zal gemaakt worden.

Interreligieus concert
Ook de Kerk herdenkt op 22 maart de aanslagen, meldde het vicariaat Brussel. Om 18 uur zal er een gebedsmoment plaatsvinden in de Brusselse Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal, voorgegaan door kardinaal Jozef de Kesel.

Ook in Molenbeek zullen de terreuraanslagen herdacht worden. De vzw Foyer organiseert een interreligieus concert in de Sint-Jan-de-Doperkerk. De bedoeling is dat moslims en christenen er zij aan zij zullen zingen.

BRUZZ zal twee volledige kranten wijden aan de herdenking van de aanslagen. Op 15 maart maken we aan de hand van interviews en beschouwende stukken een jaar na de noodlottige dag de balans op. Op 22 maart verschijnt een krant in gasthoofdredactie van Mohamed El Bachiri, de Molenbekenaar en moslim die zijn vrouw Loubna verloor bij de aanslagen maar daarna ons land ontroerde met zijn ‘jihad van de liefde’. Hij wil het Molenbeek tonen dat de media niet haalde.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?