Hervorming Brusselse stedenbouw is duur

Steven Van Garsse
© BRUZZ
05/12/2017

De oprichting van nieuwe agentschappen voor stedenbouw kost de Brusselse regering handenvol geld. Dat blijkt uit een berekening die parlementslid Arnaud Verstraete (Groen) heeft gemaakt.

Verstraete heeft de uitgaven voor de werking en personeel in 2016 vergeleken met de begroting 2018. Zo valt vrij goed af te leiden wat de meerkosten zijn door de hervorming die de regering-Vervoort op Stedenbouw heeft gedaan. Zoals bekend werden twee nieuwe agentschappen opgericht en werd de administratie uitgekleed.

Enkele weken geleden schreven we al dat dat niet alleen tot machtsconcentratie leidt, maar dat er ook hogere kosten aan verbonden zijn, zowel voor personeel als voor huisvesting.

Volgens berekeningen van Verstraete lopen die meerkosten voor Stedenbouw op tot bijna twintig miljoen euro. “En dan ben ik nog vriendelijk, want ik heb niet alles in rekening gebracht.”

Verstraete: “Het is erg dat die meerkosten in structuren blijven kleven. Dat geld zou besteed moeten worden aan projecten waar Brusselaars beter van worden”.

Volgens de woordvoerder van minister-president Rudi Vervoort (PS) gaat het om een 'zeer vertekend beeld'. Zo zou Verstraete niet alle kosten uit 2016 in zijn vergelijking hebben opgenomen. Vervoort wijst er ook op dat er sowieso verhuisd moest worden omdat het CCN-gebouw verouderd is en te klein en dat het aantal ambtenaren is toegenomen 'voor een betere dienstverlening.'

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni