Het Collectief Straatdoden

Het Collectief Straatdoden is een breed netwerk in het Brussels Gewest dat bestaat uit organisaties uit de thuislozensector, personen die op straat leven of geleefd hebben en betrokken burgers. Samen ijveren ze voor een waardig afscheid van huidige en vroegere straatbewoners.

Door een netwerk van zintuigen probeert het Collectief zo snel mogelijk eventuele familieleden en of vrienden in te lichten over het overlijden. Het Collectief waakt erover dat elke straatdode begraven wordt in een toegankelijk, individueel en herkenbaar graf, met vermelding van de naam van de overledene.

De Japanse kerselaar aan het Centraal Station werd ook geplant door het Collectief om de straatdoden te herinneren. Op 2 november om 10u verzamelt het collectief aan die boom en roept de groep sympathisanten op om samen naar het kerkhof te trekken voor een bezoek aan de graven van de straatdoden.

Website als virtuele rouwplaats
Het aantal straatdoden is in elf jaar tijd meer dan verdubbeld. Ongeveer de helft van alle straatdoden leefde op straat op het moment van overlijden. “Straatbewoners hebben immers vaak een verbrokkeld parcours,” vertelt Florence van het Collectief, “met periodes op straat, in een woning of in een onthaalhuis. Het moment van overlijden is als een foto van een welbepaald moment in dit parcours.”

Ondanks de pertinentie van het project en de erkenning van de brede Brusselse thuislozensector, beschikt het Collectief Straatdoden niet over voldoende financiële ondersteuning om een verantwoordelijke aan te kunnen werven. Er is nu wel een website: www.straatdoden.brussels. Die site geeft niet alleen informatie over het project en de acties, maar fungeert ook als virtuele rouwplaats met allerlei teksten, portretten en gedichten over de overledenen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?