Het dorp waar de hoeven roze zijn

Bruno Schols
© Agenda Magazine
26/04/2010
Op een boogscheut van het Sint-Jobplein, tussen de Oude Molenstraat en de Pasturlaan, ligt een heuvel tussen alle andere Ukkelse heuvels mooi te wezen. De toegang: een kasseiweg die het perfecte decor zou zijn voor een Vlaamse klassieker, klimmend naar een oude charmante hoeve met uitzicht op weiden, moestuintjes en een boomgaard. Welkom in het Vronerodepark.

Het Candelaershuys heeft de goede gewoonte Ukkelaars te laten aperitieven op plaatsen die even magisch als onbekend zijn. Het gemeenschapscentrum koos deze keer voor het Vronerodepark, een zeven hectare groot park met als hart van al dat moois de authentieke Hoeve van Ukkel. Het traditionele boerderijleven, dat met de komst van de bio-indus­trie tot een nostalgische herinnering is verworden, houdt de vereniging Tournesol-Zonnebloem er in stand. De hoeve is zo'n tweehonderd jaar oud; vroeger vormde het één eigendom samen met de site erachter, waar nu het psychiatrisch instituut Fond'Roy huist.

De hoeve is sinds dit jaar helemaal opgeknapt met de steun van Leefmilieu Brussel, het Gewest en de gemeente. Voor de renovatie werd gekozen voor de oorspronkelijke materialen. Zo bestaan de binnenmuren uit een mengeling van aarde, stro en geitenurine en werd de hoeve, net als andere Ukkelse boerderijen, opnieuw in het oorspronkelijke roze geschilderd. De hoeve kijkt uit op weiden waar ezels en binnenkort ook koeien en varkens grazen of in de modder rollen. De hoeve zelf wordt traditioneel met hout verwarmd.

"Op onze hoeve willen we kinderen laten kennismaken met het traditionele boerderijleven," zegt Thierry Huberty van Tournesol-Zonnebloem. "We laten met onze moestuin zien hoe groenten op bio­logische wijze geteeld en geoogst worden. We gebruiken daarvoor uitsluitend compost en meststoffen die we zelf produceren, en we gebruiken een rotatiesysteem om de bodem niet uit te putten. Elke bezoekende klas komt elk seizoen langs om de evolutie van hun geplante zaden met eigen ogen te zien. Naast biologisch tuinieren leren de scholieren ook brood bakken en zien ze hoe honing geproduceerd wordt."

Het pedagogische programma is een groot succes. Dit schooljaar is de hoeve zo goed als volgeboekt. Daarnaast organiseert de vzw Zonnebloem ook cursussen voor wie bio­logisch wil leren tuinieren.

Achter in het domein ligt een groot stuk groen met een boomgaard die als openbaar park het hele jaar door toegankelijk is. "Als we er tijd voor hebben, beantwoorden we ook graag de vragen van geïnteresseerde voorbijgangers."

:: Meer op www.tournesol-zonnebloem.be, 02-374.18.96 of 02-675.37.30

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni