Het laatste groen tegen de Maalbeekwand

Enkele bewoners van de Kerckxstraat zijn met een petitie begonnen tegen een bouwproject van achttien appartementen. Volgens hen past het gebouw niet in de dichtbevolkte wijk. De projectontwikkelaar zegt dat hij alleen maar aan verdichting doet.

Kerckxstraat 50 is momenteel een oud huis met een groot aangrenzend deel groen, acht bomen en gelegen op een steile helling van de Maalbeekvallei. Tegen juni 2011 is het de bedoeling dat hier achttien appartementen van ongeveer vijftig vierkante meter verschijnen, in een gebouw dat de hoogte van het dak van het huidige (af te breken) huis zal volgen.

Buurtbewoner Marc Folens is tegen. Voor hem vernietigt het project het laatste stukje groen in een al erg bevolkte buurt. "Bovendien loopt de Maalbeekvallei hier vlakbij (onder de aanpalende Gray­straat, red.) , en is het gevaarlijk om zomaar een steile helling te bebouwen."

Folens voelt zich gesterkt door een studie van de milieuvereniging IEB (Inter-Environnement Bruxelles), die stelt dat het project op een aantal cruciale punten mank loopt: een stuk groen bebouwen betekent dat de bodem ondoorlaatbaar wordt, wat gevaarlijk kan zijn in een vallei waar de kelders af en toe overstromen. Er zou dan ook een waterbekken moeten komen, waarmee nu geen rekening is gehouden. Ook zou het project volgens gewestelijke reglementen een groendak moeten hebben, wat ook al ontbreekt. Folens: "Het zou beter zijn als het stuk grond een publieke functie zou krijgen. Waarom geen park? Het geheel past ook niet in deze wijk van kleinere herenhuizen."

Ook bestaat de vrees dat het project te duur zal uitvallen, zoals met enkele nabije sociale woningen die aan de overkant van de vallei liggen, is gebeurd, en dat de projectontwikkelaar het dan niet zal afwerken.

Eigenaar en projectontwikkelaar Jean-Paul Putz zegt enkele van de argumenten te begrijpen, maar hij weerlegt: "Ik weet dat het een stuk groen in de stad is, maar het is nu eenmaal bouwgrond, en de reglementen zeggen nu eenmaal dat dat bebouwd moet worden. Dat er geen groendak en bekken ingetekend staan, is waar, maar daar wordt aan gewerkt. Voorts wil ik benadrukken dat het project een kleine milieu-impact zal hebben: het zijn kleine appartementjes voor alleenstaanden en jonge mensen, geen grote luxeappartementen."

Putz zegt ook dat hij de wijk gewoon wil verdichten, voor hem een vereiste om meer mensen naar de stad te lokken. "Als de gemeente me zou adviseren om er een park te maken en dat de reglementen daarvoor veranderd zouden worden, mij goed. Maar ik herhaal: het is bouwgrond. En het klopt dat mijn appartementen inderdaad niet in dezelfde stijl zijn als de huizen, maar willen we vooruit of blijven we stilstaan?"

Op 31 maart vindt er in het gemeentehuis een overlegcommissie plaats. De buurtbewoners zullen er hun petitie voorstellen en tegen het project pleiten. Bij het ter perse gaan van deze krant was al een honderdtal handtekeningen ingezameld. Wordt vervolgd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?