Het mooiste tinnen soldaatje

Wie van tinnen soldaatjes houdt, moet zich dit weekend naar de abdij van Dieleghem in Jette reppen. Daar vindt een internationale wedstrijd voor historische figuurtjes plaats.

De wedstrijd wordt georganiseerd door de Belgische vereniging van Figurinisten. Figurinisten zijn mensen die miniatuursoldaatjes verzamelen. In speelgoedsoldaatjes zijn ze niet geïnteresseerd, alleen in realistische kopieën. De meeste van die figuurtjes worden gemaakt in Groot-Brittannië. Wie soldaatjes uit het Belgisch leger wil, moet ze zelf maken. Er zijn naakte beeldjes te koop in de handel. Die worden dan aan de hand van foto's en schilderijen met veel details beschilderd. Wie zeer creatief is, maakt ook de beeldjes zelf, uit tin of lood.

In de abdij van Dieleghem worden zaterdag en zondag de figuurtjes tentoongesteld die meedingen naar de prijzen. De deelnemers worden ingedeeld in verschillende categorieën, van junioren tot internationaal bekende masters. Wie wil deelnemen, kan zich zaterdagvoormiddag 26 april ter plaatse inschrijven, voor 5 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?