Hevige regen, stormbekken loopt over

© brusselnieuws.be
15/07/2010
De voorbije dagen hebben de inwoners van de Graystraat hun kelders zien onderlopen. Nochtans was die wateroverlast net een van de redenen om het stormbekken aan te leggen. [1 reactie]

Talrijke overstromingen teisteren al jarenlang de omwonenden van Flagey. In 2006 zou hier verandering in komen: onder het Flageyplein werd een stormbekken aangelegd, dat bij hevige regenbuien het overtollige water zou opvangen. Dit waterbekken is met zijn 33.000 kubieke meter inhoud het tweede grootste van het Brussels gewest.

Niet groot genoeg, zo bleek reeds uit een studie. Het stormbekken overstroomt immers van zodra er 23 millimeter regen op een half uur tijd valt.

Niet alleen de buurtbewoners, maar ook de gemeente maakt zich zorgen. De gemeente Elsene verwijt het Gewest, dat verantwoordelijk is voor het stormbekken, dat de ondergrondse parking dreigt onder te lopen. Ook deze verhitte discussie is geruime tijd aan de gang.

Naar aanleiding van het stormweer van de voorbije dagen liet Vivaqua in Le Soir weten dat het bekken onder het Flageyplein halfvol is. "Het systeem werkt dus," zo klinkt het.

De ondergrondse parking bleef de tijdens de recente stortbuien droog. Het systeem lijkt op het eerste zicht te werken. Toch mogen we geen overhaaste conclusies trekken.

De kelders van de Graystraat liepen immers onder. De kleppen aan het uiteinde van de stormbekken regelen het waterpeil. Maar net het afvloeien van water door de kleppen zorgt voor problemen in de Graystraat.

De burgemeester van Elsene Willy Decourty (PS) vindt dat de oplossing voor de hand ligt: de vijvers van Elsene kunnen als reservoir dienen om het overtollige water van zowel het stormbekken als van de Louizalaan op te vangen.

Minister voor Leefmilieu Evelyne Uyttebroeck (Ecolo) ziet dat dan weer niet zitten. Zij vreest dat de kwaliteit van het water aangetast zal worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni