| Stadsplan ‘Fonteinen met drinkbaar water en gratis toiletten.’

Hittegolf: hier vind je alle drinkfonteinen en gratis openbare toiletten

Melissa Abbeloos
© BRUZZ
21/06/2019

De vzw Straatverplegers heeft een nieuw stadsplan ‘Fonteinen met drinkbaar water en gratis toiletten' opgesteld. Deze editie zijn er opvallend meer damestoiletten. "Al zijn er nog steeds te weinig voorzieningen voor vrouwen."

Het nieuwe stadsplan met alle drinkwaterfonteinen en gratis openbare toiletten in Brussel, hangt sinds 18 juni uit in een vijftigtal Brusselse metrostations. Het plan werd ontwikkeld door de vzw Straatverplegers, een organisatie die medische zorg verleent aan daklozen. Het overzicht werd geactualiseerd ten opzichte van de vorige editie, die intussen al van 2016 dateert. Ten opzichte van de vorige editie zijn een aantal installaties verdwenen, maar kwamen er ook nieuwe bij.

In totaal zijn er 73 drinkfonteintjes in Brussel, dat zijn er 11 meer dan in 2016. Daarnaast werden 53 gratis openbare toiletten geteld, wat er 10 meer zijn dan op het vorige plan.

'Vrouwen wat verwaarloosd'

Opvallend daarbij is dat op het vlak van toiletten, het merendeel van de nieuwe installaties damestoiletten zijn. Het gaat om drie bijkomende damestoiletten binnen de Vijfhoek en zes buiten de Vijfhoek. Volgens Koen Van den Broeck van vzw Straatverplegers is dat te verklaren door de stijgende vraag naar damestoiletten. “Er waren en zijn nog steeds te weinig voorzieningen voor vrouwen. Toen we het plan de vorige jaren publiceerden, was dat een opmerking die vaak terugkwam. Dames zijn op dat vlak wat verwaarloosd.”

Het opzet van de vzw Straatverplegers is voornamelijk dat daklozen makkelijk de weg kunnen vinden naar een gratis openbaar toilet of een drinkwaterfonteintje in Brussel. Op die manier kunnen ze enigszins zorg dragen voor hun hygiëne en gezondheid. “De drinkwaterfonteintjes zijn een goedkoop alternatief voor alcoholische dranken die soms goedkoper zijn dan flesjes water.”

In de loop van de zomer wordt het plan van drinkwaterfonteintjes en gratis openbare toiletten via het netwerk van straathoekwerkers en medisch-sociale hulporganisaties verspreid naar de populatie van dak- en thuisloze mensen in Brussel.

Sensibilisering

Ook alle andere Brusselse inwoners, bezoekers of gebruikers met grote dorst of dringende behoefte kunnen er hun voordeel uit halen. Vzw Straatverplegers sensibiliseert hen ook voor de moeilijke situatie waarin dak- en thuisloze mensen moeten overleven in de stad. “Voor mensen die thuis een bad en douche hebben lijkt het allemaal evident, maar voor mensen die op straat leven is het dat niet. Het plan is ook een manier om de boodschap over te brengen naar een breed publiek in de stad en hen even te laten stilstaan bij het feit dat drinkbaar water en toegang tot een toilet geen evidente zaak is voor dakloze mensen”, zegt Van den Broeck nog.

Het stadsplan ‘Fonteinen met drinkbaar water en gratis toiletten' anno 2019, vind je hier:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , vzw Straatverplegers , stadsplan , drinkwaterfonteintjes , openbare toiletten , daklozen , hittegolf

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni