Mooi weer zorgt voor verhoging van ozonniveau

Hoge ozonconcentraties in de lucht, maar alarmdrempel niet overschreden zaterdag

© Belga
09/08/2020

Er zijn zaterdag hoge ozonconcentraties in de lucht gemeten. De Europese informatiedrempel van 180 microgram/m3 werd op 24 van de 42 meetplaatsen overschreden: negentien in Vlaanderen, drie in Brussel en twee in Wallonië. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) zondag.

Ircel had gewaarschuwd dat de Europese alarmdrempel voor ozon (240 microgram) zaterdag lokaal overschreden had kunnen worden in België, maar dat is niet gebeurd.

Het hoogste gemeten uurgemiddelde ozonconcentratie in Vlaanderen was zaterdag 216 microgram/m3 in Moerkerke.

Luchtvervuiling

Zondag blijven de ozonconcentraties hoog en worden opnieuw overschrijdingen verwacht van de Europese informatiedrempel in grote delen van het land. Maandag worden overschrijdingen van de informatiedrempel verwacht in het noorden van het land. Een lokale overschrijding van de alarmdrempel is niet uitgesloten. Het risico op overschrijdingen blijft ook de dagen erna aanhouden.

Bij een overschrijding van de informatiedrempel wordt mensen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling (kinderen, ouderen en personen met ademhalingsproblemen), aangeraden om geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht te doen. Boven de alarmdrempel geldt dat advies voor iedereen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , ozonconcentratie , KMI

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni