Hogere RTT-toren zet sociale wijk in het donker

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
27/10/2006
De sociale huurders van de Lakense en de Brusselse Haard in de Noordwijk zijn in alle staten. De uitbreiding van de voormalige RTT-toren dreigt hen alle zonlicht te ontnemen. Samen met de Huurdersunie Noordwijk en Samenlevingsopbouw Brussel protesteren ze tegen de geplande verbouwingswerken. Het verdict valt op 7 november.

Vorige week vrijdagochtend. Marie-Jeanne Doutrelepont verlaat samen met Wendy, haar uitermate vriendelijke poedel, het pand aan de Antwerpsesteenweg 163 waar ze met echtgenoot Hugo Serrien op de negende verdieping een sociaal appartement huurt. Wendy moet er dringend even uit, maar de fotografen en cameramannen zijn alvast welkom bij echtgenoot Hugo.

Vanop het terras laat Hugo Serrien samen met opbouwwerker David van Vooren en vertegenwoordiger van de Huurdersunie Mohamed El Morabit zien wat de uitbreiding van de RTT-toren aan de Albertlaan voor de sociale huurders zou betekenen. Breidt de toren uit in de breedte - promotor Immomills Development SA heeft twee versies bij de hand - dan heeft bijna geen enkele huurder van de sociale blokken aan de Antwerpsesteenweg 61 en 63 aan de kant van de toren nog zon in de voormiddag. David Van Vooren: "Toen we de promotor daar attent op maakten, antwoordde hij dat ze in de namiddag toch nog zon hebben aan de andere kant van hun appartement. Alsof de sociale blokken, die uit de jaren zeventig dateren, doorkijkwoningen of lofts zijn. De bewoners hebben geen kamers aan de kant van de Antwerpsesteenweg, daar zijn andere appartementen." Marie-Jeanne Doutrelepont zucht. De Noordwijk is haar habitat, ze woont al twintig jaar in haar appartementje, daarvoor woonde ze ook al in de wijk.

De verbreding van de toren is maar de tweede optie, eigenlijk wil Immomills Development SA de toren optrekken van 23 tot 40 verdiepingen. Dat laat toe om de kantoorruimte uit te breiden en in de toren ook een parkeerplaats en restaurant te voorzien. Zo'n verhoging zou zo mogelijk nog erger zijn: bijkomende schaduw voor de woonblokken aan de Antwerpsesteenweg 61 en 63 en schaduw voor de woontorens aan de Antwerpsesteenweg 150-154 en Helihavenlaan 35. David Van Vooren: "De studie van Aries Consultants bevestigt onze vrees dat de twee onverenigbaar zijn, maar omdat de woonblokken geen architecturale waarde hebben, vinden ze dat geen argument. Voor ons zijn de bewoners even belangrijk, zoniet belangrijker dan de architectuur."

Petitie
De Noordwijk is zeker geen paradijs om te wonen, maar het uitzicht van Marie-Jeanne Doutrelepont en Hugo Serrien is niet onaardig. Nu hebben ze nog zicht op een stukje Albert-II-laan. Mocht het project gerealiseerd worden, dan is het enige uitzicht de kantoortoren. David Van Vooren een beetje cynisch: "In een promotiefilmpje wordt de BrusselTower voorgesteld als een baken voor de Noordwijk, het sluitstuk van de Albert-II-laan. Precies dezelfde bewoordingen werden gebruikt om de bouw van de Zenithtoren in de Schaarbeekse Noordwijk (op een boogscheut van de RTT-toren, dv) goed te keuren.

Gevolg: indien de BrusselTower wordt goedgekeurd, krijgt de Noordwijk de eer over twee noordelijke bakens of sluitstukken te beschikken. Van een doordacht, gecoördineerd beleid gesproken." Volgens David Van Vooren zijn de plannen compleet in strijd met alle stedenbouwkundige voorschriften die in de zone gelden. Er is bijvoorbeeld geen enkele afstemming tussen de plannen van Schaarbeek en Brussel. Ook zou het goedkeuren van het project in tegenspraak zijn met het Gemeentelijk Ontwikkelingsplan of GemOP dat slechts 90.000 vierkante meter kantoren extra wou. Dat maximumaantal is al opgetrokken tot 150.000 vierkante meter, maar daar zou de extra 40.000 vierkante meter van de voormalige RTT-toren nog eens bijkomen. David Van Vooren: "En in de brochure Overzicht van het kantorenpark. Balans 2006 van het bestuur Ruimtelijke Ordening en Huisvesting van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest lezen we ondertussen dat de huurleegstand groot blijft ondanks het feit dat de openbare sector heel wat lege kantoren in gebruik nam. De globale leegstand van het kantorenpark varieert naargelang de schattingen van tien tot twaalf procent."

Huurdersunie en Samenlevingsopbouw Brussel zijn ondertussen met een petitie begonnen, 2152 bewoners hebben al getekend. Een hele klus, want de roze aanplakbiljetten die het project aankondigen zijn niet zo gemakkelijk om te begrijpen. In de Noordwijk wonen vooral oudere autochtonen en grote migrantengezinnen. Mohamed El Morabit: "Als ik met mijn zoon van veertien door de Noordwijk rijd, vraagt hij me keer op keer: 'en wat komt er hier papa: een park of woningen?' En iedere keer moet ik antwoorden: 'kantoren'." De Noordwijk is van vijf uur 's ochtends tot acht uur 's ochtends doods, maar iedere werkdag om acht uur 's morgens begint de toevoer van auto's op zoek naar een parkeerplaats. Niet alle pendelaars komen met de trein, hoe vlakbij het Noordstation ook is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni