Hogeschool Odisee onderzoekt impact coronacrisis op gezinnen

Het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van hogeschool Odisee onderzoekt hoe gezinnen met de coronacrisis omgaan. Hoe combineren families werk en gezin, nu de kinderen er altijd zijn? Welke oplossingen kiezen ze? En hoe vinden ze een evenwicht tussen werk en vrije tijd?

Het zijn uitzonderlijke tijden. De kinderen zijn altijd thuis, maar vakantie is het niet - ze hebben taken en deadlines. De ouders werken thuis, als ze dat kunnen en als ze niet technisch werkloos zijn. Een beroep doen op de grootouders kan niet. Even aankloppen bij vriendjes evenmin.

“Het onderzoek moet inzicht scheppen in de dagelijkse impact van de crisis,” zegt Kathleen Emmery, coördinator van het Kenniscentrum. “Op die manier kunnen we concreter zien waar de uitdagingen en de pijnpunten liggen, zodat we beter begrijpen hoe gezinnen met dergelijke crisissen omgaan.”

Creatieve oplossingen

"Via de sociale media stellen we vast dat veel gezinnen creatieve oplossingen vinden" vertelt Miet Timmers, onderzoekster van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen. “Maar voor veel gezinnen is het elke dag opnieuw zoeken. Gezinnen die geen tuin hebben, die geen of maar één computer hebben, komen weinig in beeld.”

Het onderzoek richt zich vooral op gezinnen met kinderen die nog thuis wonen, maar iedereen die 18+ is kan deelnemen, ook grootouders. De lijst invullen duurt een halfuurtje en blijft beschikbaar tot maandag 20 april. De resultaten worden gepubliceerd op 15 mei: de Internationale Dag van het Gezin.

Klik hier om de enquête in te vullen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?